Евроизбори 2019: ЦИК санкционира ВМРО и Джамбазки

Централната избирателна комисия (ЦИК) е решила да санкционира партия ВМРО и водачът на евролистата на формацията Ангел Джамбазки заради нарушения на изборните закони при среща със синдикална организация на полицаите. Това става ясно от сайта на ЦИК и на партия ВМРО.

Решението е по сигнал на Съвета за електронни медии и идва като следствие на репортаж за среща на кандидатите за членове на Европейския парламент на ВМРО в централата на партията със синдикалната организация на Българските полицейски синдикати.

Разговорът бил част от съвместна инициатива с европейски синдикални организации.

В срещата е взел участие в качеството му на председател на Съвета за социално партньорство и заместник-министър на МВР.

„ЦИК счита, че репортажът от срещата на 30.04.2019 г. безспорно има характер на предизборен агитационен материал. Член 183, ал. 4 ИК изрично забранява използването на герба и знамето на Република България в агитационни материали, което е факт в два от кадрите на репортажа. Едновременно с това призивът за използване на оръжие при овладяване на безредици може да бъде възприет като накърняващ добрите нрави.“

От ВМРО също излязоха с позиция:

„Не отстъпваме от нашата позиция, въпреки че ЦИК използва правомощията си, за да ни репресира политически. Не отстъпваме и от това, че българските граждани трябва да имат право да защитават здравето, живота и собствеността си!“

Късно снощи комисарите от избирателната комисия издадоха решение за глоба на ВМРО и Ангел Джамбазки с неоснователни мотиви и тенденциозно тълкувание на Изборния кодекс, именно заради думи в защита на служителите на реда и българските граждани от страна на Джамбазки. Нека поръчителите на решението на ЦИК да застанат с имената си, съобщават от пресцентъра на движението.

Защо се крият зад назначенията си в комисията? Това се казва в позиция на ВМРО – Българско национално движение, по повод Решение 253-ЕП на ЦИК от 03.05.2019г. в 23:08ч. В него Централната избирателна комисия се произнесе по сигнал на СЕМ с вх. № ЕП-20-209/02.05.2019 г., за „предизборен клип“ (а всъщност репортаж), излъчен по една от телевизиите, на който в два кадъра се вижда българското знаме.

На последвалите заседания е взето решение ВМРО – БНД и водачът на листата за евроизборите Ангел Джамбазки да бъдат глобени заради това, че има два кадъра на знамето на Р. България и че комисията: „…УСТАНОВЯВА нарушение на забраната на чл. 183, ал. 4, изр. първо ИК от кандидата за член на Европейския парламент от Република България Ангел Чавдаров Джамбазки да се накърняват добрите нрави, каквото представлява положителната оценка за използването на огнестрелно оръжие от полицията и въоръжените сили при овладяването на публични безредици“.

От решението на ЦИК, ние Патриотите от ВМРО, си правим два извода – първо, че членовете на комисията не са прочели внимателно основния си нормативен акт – Изборния кодекс. В това число § 1, т. 17 от Допълнителните разпоредби. Въпросният материал е репортаж, заснет и изготвен от телевизионен екип на една от телевизиите. Това не е агитационен клип на партия ВМРО и не е изготвен от нас.

И второ – благодарим на ЦИК, че очевидно са изключително загрижени за доброто име и нрави на г-н Джамбазки, тъй като, съгласно разпоредбите на чл. 183, ал. 4 от ИК го глобяват за: „..материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите“.

Госпожи и господа от ЦИК, радваме се, че сте загрижени за нашия кандидат, но много Ви молим да оставите на нас да мислим за доброто име и нрави на заместник-председателя и водач на листата на ВМРО Ангел Джамбазки. Разбираме, че изпълнявате политически поръчки като се опитвате всячески да спирате дейността на най–активния представител на България в ЕП и да саботирате, очевидно набиращата сила партия ВМРО, но поне четете законите и правете правен, а не политически анализ на ситуациите.
Вие сте поставени на позициите си, не като политици, а като експерти. А що се отнася до изказването на г-н Джамбазки за събитията в Куклен и действията на полицията в Брюксел при такива ситуации, то ние Патриотите от ВМРО заставаме категорично зад него. Служителите на реда от МВР, Министерство на отбраната и всички други служби за сигурност трябва да имат не само право, но и пълната подкрепа на държавата да използват оръжията си, за да защитят себе си и всички български граждани (от банда пияни цигани). Те трябва да имат неприкосновеност.

Категорични сме и стоим зад нашата дългогодишна позиция, че и всички българските граждани трябва да могат да защитават здравето, живота и собствеността си. Искаме разширяване на института на неизбежната отбрана, както и отпадане на бързото производство за тежки престъпления в НПК. Българските граждани трябва да имат възможност да се бранят и трябва да бъдат бранени от държавата!“

източник bg7.eu

Start typing and press Enter to search