Евроизбори 2019: ВАС отхвърли жалбата за машинното гласуване

Върховният административен съд отхвърли жалбата на фирмата „Българските машини за гласуване“ срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване на предстоящия вот за Европейски парламент. Решението е окончателно.

След проведения конкурс ЦИК реши фирмата „Сиела Норма“ да достави 3 000 машини за гласуването на предстоящия вот за Европейски парламент. Стойността на поръчката е до 7,5 млн. лв. без ДДС.

В конкурса участваха три фирми, но според ЦИК офертите на другите две не отговарят на необходимите изисквания. Една от тези фирми – „Българските машини за гласуване“ – ЕООД оспорва решението на комисията. Състав на ВАС днес изслуша аргументите на двете страни.

Александър Чобанов, „Българските машини за гласуване“ ЕООД: Техническите спецификации не са изпълнени от нито една фирма, нито „Сиела“, нито „Лекс“, нито са изпълнени от нас.

От ЦИК оспорват тези твърдения на фирмата, подала жалба във ВАС.

Ивайло Ивков, ЦИК: Жалбата е абсолютно неоснователна, не е доказана. Трябва изцяло да се отхвърли. А защо те са пристъпили към обжалване, това е право на всеки субект. Това е демократичната държава.

Според говорителя на ЦИК Александър Андреев жалбата няма да повлияе на срока за доставяне на машините за гласуване.

Ивайло Ивков, ЦИК: Жалбата е абсолютно неоснователна, не е доказана. Трябва изцяло да се изхвърли. А защо те са пристъпили към обжалване, това е право на всеки субект. Това е демократичната държава.

Александър Чобанов, „Българските машини за гласуване“ ЕООД: Техническите спецификации не са изпълнени от нито една фирма… Бил Гейтс да дойде за тези 7 дена не може да ги вкара в машината. Не може да вкара техническите изисквания. Това са писане на софтуер, които трябва да бъдат писани от екипи, които са повече от 20. Никой не ги е изпълнил. В протокола и в доклада.

http://news.bnt.bg

Start typing and press Enter to search