ЕВРОПЕЙСКАТА ПОЛИТИКА ЗА МИГРАЦИЯТА МЕЖДУ „ЗА“ И „ПРОТИВ“

Дебат по темата тази седмица в предаването на БНТ „#Eвропа“

 Полемиката за миграционната политика на ЕС доведе до сериозно напрежение в отношенията между Франция и Италия. Някои политически наблюдатели определят  събитията от последните седмици като най-големия дипломатически скандал между двете съседни държави, откакто през 1940 г. Бенито Мусолини обявява война на Франция. „Европейските държави нямат достатъчно воля да довършат реформата на политиката за миграция и така да се подготвят за нови кризи“ – признава  комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейските страни остават разделени, и ако в Германия продължават да са убедени, че мигрантите помагат на икономиката, Италия вече отказва да приема нови бежанци. На този фон доброволци от цяла Европа продължават да спасяват пристигащите по море хора, търсещи убежище.

Тази неделя в предаването „#Европа“ по темата ще  дебатират двама млади български историци, получили образование в престижни европейски университети –  Кристиян Шкварек и Димитър Димитров.

В поредица репортажи предаването на БНТ представя претендентите за председателския пост в ЕК. Тази седмица във фокуса на вниманието е холандецът Франс Тимерманс – водещият претендент от Партията на европейските социалисти. За него разказва Теодора Гатева.

Само преди година първият телевизионен екип, който показа бъдещата граница между ЕС и Северна Ирландия, като част от Обединеното кралство, беше екипът на БНТ. В разгара на дебата за напускането на общността от страна на Великобритания, Цветелина Йорданова и випускника на Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет Лазар Харизанов отново разговарят. След 14 месеца на Острова, Лазар е твърдо решен да завърши магистратурата си във Великобритания, въпреки Брекзит. Преди година, той бе част от проекта на БНТ „Българското пътуване в Европа“ и неговият филм „Границата Брекзит“ представи различните гледни точки на британците към бъдещето на страната им. В навечерието на раздялата между ЕС и Великобритания, Лазар разсъждава за цената на сделката и за въпросите, които остават за много хора от двете страни на бъдещата границата.

Какво свързва Европейският съюз, животни от преди 5 милиона, френски изследователи, средновековна крепост и едно българско село – разказват Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

В новия брой на „#Европа“ – подробности за новите мобилни приложения, създадени специално за предстоящите евроизбори.

Гледайте предаването „#Европа“

тази неделя (17 февруари), веднага след обедните новини!

Start typing and press Enter to search