Facebook свали 2,2 млрд фалшиви акаунта

автор Силвия Грозева/bloombergtv.bg

 

Facebook обяви, че 5% от активните месечни потребители са фалшиви профили и техният брой рязко се е увеличил в последните 6 месеца. Повечето от свалените за първото тримесечие 2,2 млрд фалшиви акаунта са били създадени съвсем скоро.

В четвъртото тримесечие на 2018 Facebook свали над 1 млрд фалшиви профили.

„Голяма част от фалшивите акаунти са на спамъри, които постоянно се опитват да пробият системите си”, каза Гай Росен, вицепрезидент на Facebook. Той обаче не обясни към какви групи принадлежат спамърите.

В съобщението си от 23 май компанията обяви и нова метрика – брой на изтрити постове, които са рекламирали или подкрепяли продажби на наркотици и огнестрелно оръжие. Facebook свали над 1,5 млн постове от тези категории в първото тримесечие и каза, че може да разшири доклада с други типове незаконна дейност.

Компанията увеличава бюджета си за сигурност, каза главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг. „Бюджетът ни за 2019 е по-голям от приходите на компанията преди да излезе на борсата през 2012”.

„Мисля, че бюджетът ни /за сигурност/ е по-голям от приходите на Twitter за годината”, каза Зукърбърг. „Така че успяваме да направим нещата, които според мен са невъзможни за други”.

Чуйте още технологични новини в обзора на Емили Чен от Bloomberg в Сан Франциско.

Представители на ЕС и САЩ се събират във Вашингтон на 24 май, за да обсъдят стратегии в киберсигурността седмица след като администрацията на президента Тръмп започна кампания срещу Huawei и постави китайската компания в черния списък, съобщи Bloomberg.

САЩ настоява европейските съюзници да предприемат твърда линия спрямо Huawei като твърди, че производителят на телекомуникационно оборудване от Китай представлява заплаха за киберсигурността.

Start typing and press Enter to search