Фаза на обществено обсъждане за две европрограми – за храните и за човешките ресурси

Над 850 хиляди българи ще получат възможност да развият професионалните си умения, да започнат работа на качествени работни места и да получат по-добър достъп до социални услуги, здравеопазване и социална закрила в периода 2021-2027 година.

Това предвижда проектът на Програма “Развитие на човешките ресурси” по която страната ни ще получи 3,847 милиарда лева. Програмата е публикува за обществено обсъждане. За коментари е публикувана и Програмата за храни и основно материално подпомагане за новият програмен период. По нея с над 410 милиона лева над 600 хиляди нуждаещи се бедни получават храна.

За следващите години страната ни е включила и нови схеми, насочени към най-бедни семейства с деца до 3 години.

“Тези средства ще достигнат до над 600 000 българи. Всеки 11 наш сънародник живее в ситуация, която налага да получи подкрепа по такава форма“, каза в интервю за БНР Иван Кръстев, заместник-министър на труда и социалната политика. 

Двете програми – за храни и за развитие на човешките ресурси, ще са първите, които Европейската комисия се очаква да одобри, но част от предвидените средства ще могат да се ползват авансово – още от следващият месец. 

Интервюто с Иван Кръстев можете да чуете в звуковия файл. 

Start typing and press Enter to search