Френски рибари ще опитат да блокират тунела под Ламанша и пристанището в Кале

Френски рибари ще се опитат днес да блокират тунела под Ламанша и пристанището Кале в знак на протест срещу отказа на Великобритания да издаде повече лицензи за риболов на френски лодки в британски води след Брекзит.

Членове от Асоциацията на рибарите заявиха, че ще бъдат използвани много превозни средства за блокиране на тунела, който се използва за превоз на стоки с влакове между Великобритания и Франция.

Лондон и Париж са в спор за броя на лицензите, коитоим позволят риболов в британски води след като Обединеното кралство напусна ЕС. Франция твърди, че трябва да бъдат издадени повече разрешителни на френските рибари и напрежението нараства все повече. Лондон твърди, че съблюдава договореностите в постигнатите споарзумения.

Жерар Ромити, председател на Националния комитет за морски риболов, е цитиран от „Скай нюз“ да казва, че протестът на френскити рибари е в отговор на „провокативното, презрително и унизително отношение“ на Обединеното кралство към тях.

Говорител на „Даунинт стрийт“ каза, че правителството е разочаровано от заплахите за протест. Не за първи път френските рибари пробягват до преки действия. През април те блокираха камиони с риба от британски води към центрове за преработка във Франция. А през май британският флот изпрати два патрулни кораба, когато френски лодки блокираха пристанището Сейнт Хелиър на остров Джърси.

Start typing and press Enter to search