gabrovodaily.info: Климатичното училище „Д-р Тота Венкова“ край Габрово се руши

Климатичното училище „Д-р Тота Венкова“ край Габрово се руши, разказва в репортаж по bTV Денислав Георгиев. Училището е построено със средства на първата дипломирана лекарка в следосвобожденска България – габровката Тота Венкова.

Сградата е построена през 50-те години с дарение от 500 хиляди лв., завещани от д-р Тота Венкова. Сред планинската природа на Зелено дърво се учат децата на родители, болни от туберкулоза. През 80-те години училището затваря и сградата е необитаема. През май 2012 г. пожар изгаря покривът на училището.

Днес училището е част от активите на Министерство на образованието. Министерството готви търг за сградата, но тя трябва да се използва само за занимания с деца, свързани с екологично образование, климат и климатични промени. Желаещи за сградата обаче засега няма.

Любопитен факт е, че д-р Тота Венкова е крупен благодетел. В края на живота си дарява на Искрецкия санаториум за белодробно болни „Цар Фердинанд I“ (близо до град Своге) 500 хил. лв. Лекарката дарява на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 40 хил. лв.

През 1997 г. нейните мощи са пренесени в Габрово и положени в двора на някогашното кино “Майчина грижа“. По повод 150 години от нейното рождение през 2005 г. е обявена за почетен гражданин на Габрово.

Вижте репортажа на bTV за климатичното училище в gabrovodaily.info

Start typing and press Enter to search