ГЕРБ отменя декларирането на декларирана собственост на фирми

Декларация пред ДАНС за действителен собственик ще подават само онези фирми, чиито собственици са чуждестранни лица и не са вписани в никой български регистър. Това предвиждат промени в Закона за изпирането на пари и в няколко други закона, които депутати от ГЕРБ са внесли в деловодството на Народното събрание.

Промените вече са внесени и ще започнат да се обсъждат тази седмица от парламентарната комисия по обществен ред, съобщи председателят й Пламен Нунев.

До 31 май практически всички фирми трябваше да декларират действителните си собственици със специална декларация. „В този текст бяха включени фирми ЕООД или ООД, чиито собственици са физически лица, които са вписани в регистъра. Дори собственик на едно юридическо лице да е друго юридическо лице, ако неговият собственик е вписан в регистъра по друга партида, не по тази, пак трябваше да се подава декларация“, обясни Стоянова. Сега тези декларации няма да се подават, ако действителният собственик е вписан в регистрите БУЛСТАТ, Търговския или регистъра за лица с нестопанска цел.

Цялата статия в Дневник бг

Start typing and press Enter to search