ГЕРБ поиска оставки заради разследването на смъртта на ст. лейт. Манчев

ГЕРБ поиска оставките на военния министър и на директора на „Военна полиция“ за инцидента в Чешнегирово, при който американски военни нахлуха в частен обект по време на учение, последван от смъртта на служителя на военна полиция ст. лейтенант Тодор Манчев. Според депутати от ГЕРБ разследващите са прикрили убийство и са го заменили с разследване на самоубийство.

На брифинг в Народното събрание Христо Гаджев посочи:

„Съдебна медицина“ е открила, че изстрелът е отгоре надолу, а куршумът е открит в ребрата. Всички сте достатъчно опитни хора, знаете какво означава това“.

Исканията на ГЕРБ за оставки бяха отправени към президента Румен Радев. Според партията Румен Радев трябва да освободи от длъжност директора на „Военна полиция“. Според тях Ивайло Сотиров има пряка отговорност за „прикриването на убийство и замяната му с разследване на самоубийство“. А опасенията са, че докато той изпълнява тази длъжност, има риск да бъдат потулени и други доказателства. Министърът на отбраната Георги Панайотов пък трябвало да си отиде заради това, че е изключително добре запознат с това, което се случва. 

Тома Биков заяви:

„Първото нещо, което трябва да се случи, е Румен Радев още днес да освободи от длъжност директора на „Военна полиция“. Този човек има пряка отговорност за това, което се е случило през последните месеци по отношение на прикриването на това убийство и замяната му с разследване на самоубийство. Докато този човек изпълнява тази длъжност, има риск да бъдат потулени и други доказателства. На второ място, министърът на отбраната, който е изключително добре запознат с това, което се случва, незабавно трябва да подаде оставка“

Даниел Митов изключи външен натиск и коментира, че прикриването на убийството на лейтенант Манчев е с цел Румен Радев да спечели втори мандат.

„Да му бъде не само осигурен комфорт за изборите, а и ресурс и логистична подкрепа да спечели втори мандат. Това е единствената цел – те да си задържат поста. Ние знаем, че Румен Радев даде генералско звание на човека, който в момента оглавява „Военна полиция“, сега вече генерал Сотиров“, каза Митов.

Министерството на отбраната не коментира новата посока на разследването на смъртта на служителя на военна полиция Тодор Манчев. 

Засега министерството на отбраната не коментира новата посока на разследването. Служебният министър на отбраната Георги Панайотов трябваше да е в комисията по отбрана заради блиц-контрол. Но не дойде. От ГЕРБ бяха недоволни от този факт. 

Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов каза, че от самото начало разследването се е водило от Военната прокуратура: 

„В интерес на истината да кажа, че разследването на случай със старши-лейтенант Манчев се води от Военна прокуратура от първия ден. „Военна полиция“ няма отношение по въпроса и са дори държани встрани, за да няма „замърсяване“ на случая“.

Вътрешният министър Бойко Рашков също коментира новата версия за смъртта на ст.-лейтенант Тодор Манчев (31 г.), който бе открит мъртъв след инцидента в Чешнегирово.

„Може би ще трябва да се обърнете към прокуратурата. Понякога фактите не могат да се установят преди погребението, след което се налага ексхумация. Откровено нямам такава информация, която да ви дам“, каза той.

За това, че служителят на „Военна полиция“ старши лейтенант Тодор Манчев е намерен мъртъв беше съобщено през юли след инцидента с нахлуването на американски военни в частен обект край военното летище „Чешнегирово“.

Тогава собственикът се оплака, че „Военната полиция“ не е реагирала на сигнала му, че в цеха му са влезли военни с автомати. Още тогава Министерството на отбраната уточни, че старши лейтенант Манчев е имал „забележка“ след проведена служебна проверка на Регионалната служба “Военна полиция” – Пловдив по случая с нахлуването.

Но служебният министър на отбраната Георги Панайотов не е санкционирал старши лейтенант Тодор Манчев, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения. Позицията на Министерството на отбраната беше разпространена в началото на август, след като коалиция ГЕРБ – СДС излязоха с декларация по смъртния случай.

Още тогава МО видя в декларацията крайно манипулативни твърдения и неверни внушения. От ведомството обясниха, че тъй като е образувано досъдебно производство Министерството е ограничено във възможността си да отговори подобаващо на въпросната декларация.

Съобщението за вероятното версия за убийството беше разпространена през източници от „Военна полиция“, които са посочили, че тялото на Тодор Манчев е било ексхумирано.

Бил е открит е и куршумът, станал причина за смъртта на Манчев.

Вътрешният министър Бойко Рашков насочи въпросите към прокуратурата. „Понякога фактите не могат да се установят преди погребението, след което се налага ексхумация“, е обяснил той.

Start typing and press Enter to search