ГЕРБ приеха предложението за отворено финансиране на партиите

Това стана ясно след среща между представители на управляващата партия и ДПС

Среща между ГЕРБ и ДПС за намаляването на субсидиите на политическите партии. Представители на двете партии са разговаряли тази сутрин преди началото на пленарния ден.

Оказа се, че ГЕРБ и ДПС са намерили пресечна точка по темата за намаляването на субсидиите – възможността за външни финансиране. От ГЕРБ обаче уточниха, че ще запазят своето предложение и  ще го защитават и на второ четене в залата – партийната субсидия да бъде намалена на 1 лев за спечелен глас. Все пак ще предложат партиите да ползват безвъзмездно офиси, които да им се отдават под наем от страна на общините.

Остри реакции дойдоха от БСП и от „Атака”.

„От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. Защото и за тях е ясно, че няма как да се издържат с 1 лев субсидия. Партиите по някакъв начин ще функционират, нашето предложение е това да бъде публично. Да няма анонимно дарение”, заяви Мустафа Карадайъ от ДПС.

„Ние оставаме на нашата позиция. Считаме, че 1 лев е това, което ние сме внесли. Да, за отворено финансиране. Един лев е ниска субсидия и няма как партиите да бъдат ограничени. Ние ще направим предложение общините и държавата, които предоставят офиси на политически партии да се отдават безвъзмездно”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

„Ако субсидията е 0 лева, то нека отразяването на партиите да не бъде платено. Има малка икономическа разлика между САЩ и България. Това означава всеки един богат човек да има партия”, заяви Волен Сидеров.

„Ставало е дума за координирана акция за частно финансиране на политическите партии. Кой утре ще определя листите с общински съветници и кандидат кметовете – партиите или контролиращите ги олигарси? Това е истински атентат”, заяви Крум Зарков, БСП.

От БСП се заканиха да сигнализират неправителствения сектор и европейските институции.

Новините на NOVA 

Start typing and press Enter to search