ГЕРБ: Тол системата ще бъде въведена най-късно през март 2020 г.

Този краен срок няма да бъде удължаван, уточни депутатът Александър Ненков

Този път последно отлагане на тол таксите за тежкотоварните автомобили, обявиха управляващите. Те ще започнат да се плащат най-късно до 1 март 2020 г.

От средата на август обаче системата ще заработи тестово, без реално таксуване. След разговори с превозвачите е решено да се изчистят спорните теми какви да са тарифите и за кои пътища да се прилагат.

От ГЕРБ обещаха да няма поскъпване на основните стоки заради таксата за превозвачите.

„Току-що внесохме промени в закона, които касаят въвеждането на система за електронно таксуване от смесен тип на всички пътни превозни средства”, заяви депутатът Александър Ненков по време на извънреден брифинг в НС, цитиран от БГНЕС. „Знаете, на 16 август трябваше да започне т.нар. търговска и техническа експлоатация на тол системата за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона. Във връзка с породилите се желания на превозвачите да са наясно с прогнозируемостта на тарифите, които ще трябва да заплащат след 16 август, предприехме съвместни разговори с цел на 16 август да стартира техническата експлоатация, а не по-късно от 1 март 2020 г. да започне реалното събиране на такси. Това правим с цел да намерим компромисен вариант на тарифирането, но и на обхвата на пътищата. От този първоначален обхват ще бъде изключени пътища от трети клас, може би и някои от втори клас също ще остават извън обхвата на таксуването на тежкотоварните автомобили”, заяви Ненков.

„Знаете, породиха се и притеснения за това как би се отразило едно такова тарифиране на превозвачите на стоки от първа необходимост и опасенията, че някои от тях биха завишили своите стойности. Точно поради тази причина искаме и двете страни – превозвачите и АПИ, да намерим необходимия баланс и доверие между двете страни, за да се установи кое е най-добро за всички. Затова решихме, че не бива да поставяме превозваческите фирми в ситуация, в която да не сме тествали ситуацията в реално време. Затова в закона сме записали, че крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на системата за електронно събиране на такси ще бъде не по-късно от 1 март 2020 г., като това е краен срок. Ако системата заработи технически по-бързо, и има компромис и в двете страни, то тази система с решение на МС по предложение на МРРБ може да стартира системата и по-рано. Но за всеки случай сме дали краен срок, който няма да бъде удължаван”, завърши Ненков.

Новините на NOVA 

Start typing and press Enter to search