Гергана Турийска: Ще ви ангажирам с един проблем…

АСПЕКТ Гергана Турийска: Ще ви ангажирам с един проблем...

Скъпи приятели,

Ще ви ангажирам с един проблем, който тормози чувството ми за справедливост през последния месец.

Когато през 2010 година започнах да правя „Пощенска кутия за приказки“, единствената ми идея беше да споделям малката клубна сцена с новобранци в изкуството като мен самата. Впоследствие „Кутията“ извървя своя път и събра голяма аудитория. Трансформира новата българска литература в попкултура.

В началото „Кутията“ съществуваше с вход свободен, авторите пишеха заради преживяването и възможността да стигнат до публиката, а артистите участваха заради свободата на изявата и подкрепата към новото перо. Вероятно всички са имали още важни мотиви, които спестявам, защото, за съжаление, фокусът на този пост е тъжно друг. Моята лична мотивация тогава беше и остава създаването на една чисто нова общност, на сцена, на която да се ражда новото.

Пет години след началото на четенията взех сложното решение да дам шанс на „Кутията“ да се развие към следващото си логично ниво. Събитията станаха платени, което беше драматичен риск за съществуването ѝ изобщо. Този акт можеше да отблъсне публиката, но вместо това подкрепата, която получихме, откри пред нас неподозирани хоризонти.

Приходите от билети ни дадоха възможността да заплатим труда на авторите и артистите, да си позволим наеми на големи зали, да повишим качеството на представянето, да стигнем до по-голяма аудитория чрез заснемане и излъчване на събитията ни и не на последно място – да пътуваме и да се срещаме с нова публика не само в България, но и с българските общности в цяла Европа. Създадохме и издателство „Пощенска кутия за приказки“ , което паралелно даде възможност на много дебютанти да се превърнат в новите попзвезди на България, и то с литература!
И нещо, за което може би повечето от вас не знаят – започнахме да подкрепяме безвъзмездно културни и образователни проекти. Дарихме средства за ремонти на училищни библиотеки, класни стаи, дадохме стипендии на талантливи деца, подкрепихме организации като SOS детски селища, „Заедно в час“, „Нощ на театрите“, Съюза на артистите в България, театралните награди „Икар“, дарихме книги, нужни за образователния процес на множество училища в страната, съдействахме на детски и старчески домове за подобряване на културните активности на общността и много други.

За да достигне сегашния си успех „Пощенска кутия за приказки“, помогна много фактът, че през изминалите 10 години имахме пълната подкрепа на медии като БНТ 1, БНР, Btv Media group, NOVA, Дарик, Neterra.tv, Streamer.bg, Playboy, FORBS, EVA, FM+ и други печатни-, радио-, интернет- и телевизионни медии, които не спираха да ни помагат. В това число влизат и културни институции като Столична община и Министерство на културата.

Споделям всичко това, защото преди месец до мен достигна информацията, че платформата bgtime.tv неразрешено е използвала видео съдържание, изцяло продуцирано от „Пощенска кутия за приказки“, за свои комерсиални цели. Накратко обяснено, bgtime.tv е платформа, която предлага българско съдържание на своите потребители след регистрация и заплащане на абонамент. Сайтът съдържа българско кино, музика, театрални постановки, интернет блогове и телевизионни продукции, които разпространява на територията на целия свят. Изненадата за мен и екипа ни беше, че наши видеоклипове, качени за безплатно гледане в YouTube, с участието на Койна Русева, Юлиян Вергов, Любен Дилов, Мария Силвестър, Александър Кадиев, Цветелина Цветкова, Димитър Калбуров, Мария Илиева и др. са били монетизирани и предлагани с търговски параметри от bgtime.tv от 2018 година насам без наше знание или разрешение. Това не би било проблем, ако някой се беше свързал с нас, за да предложи споразумение или да потърси разрешение за ползването им, защото мисията ни не се е променила през годините – искаме да популяризираме новата българска литература по всички възможни начини, навсякъде по света. Вместо това научихме, че през последните 3 години популярната извън страната платформа е използвала продуциран от нас материал без съгласието ни, и след като се свързахме с тях, за да потърсим причините, ни беше обяснено, че и тяхната цел е същата – да дават сцена на българското изкуство, да го рекламират и да го популяризират по света.

Това обаче не обяснява факта защо са пренебрегнали българското, европейското и световното законодателство и освен нашите продуцентски права са нарушили куп авторски, изпълнителски и сродни такива, и то не веднъж, а многократно за последните 3 години, предлагайки за платено гледане 48 видеа на „Пощенска кутия за приказки“.

Ще бъда съвсем открита, като ви споделя, че „Пощенска кутия за приказки“ има подписан договор с друга, конкурентна на bgtime.tv платформа, според който предоставеното от нас съдържание е било въз основа на търговски параметри. И за разлика от bgtime.tv, neterra.tv е участвала в преговори и коректно е заплатила това използване, съобразено с българското законодателство.

„Пощенска кутия за приказки“ работи в тясна колаборация и открито партньорство със своите автори и изпълнители. Като продуценти и мениджъри на авторско съдържание сме крайно ревниви към некоректното отношение към която и да било засегната страна в процеса на създаване на съдържание. Особено чувствителни сме в момента, когато в ситуация на затворени клубове и зали българските артисти са лишени от възможността да изхранват семействата си, да знаем че някой взима пари от публиката им по такъв начин.

След вътрешна дискусия на екипа на „Пощенска кутия за приказки“ взехме решение да се свържем с адвокат и избрахме Радослав Парушев да ни представлява в този казус, който, искам да затвърдя, е не толкова финансов, колкото проблем на морала. Разменихме имейли, проведохме общо два разговора с ответната страна, след които останахме с впечатлението, че само ние имаме проблем.

Представете си, че сте си построили къща. Тухла по тухла, тревичка по тревичка сте създали мечтания си дом. Създали сте го след десет години яко бачкане, лишения, с пот на челото и наистина се гордеете с него. Не щеш ли, един ден се прибирате в къщата си и намирате друго семейство там – опънало софра, поканило гости, пие от вашите чаши, къса от вашите череши, лежи на вашата трева. Шокирани сте – питате „Кои сте вие?“ и получавате отговор „Ами, видяхме, че къщата е тук, много ни хареса, нямаше никого, та решихме да я използваме“. Какво бихте направили? Бихте ли се обадили в полицията?

Според закона на цивилизованата част от света, авторското право и сродните му права, както и продуцентското право са изключително важни и всяка арогантна злоупотреба с тях рано или късно води до справедливост.
С адвокат Парушев потърсихме справедливо обезщетение от bgtime.tv, но за съжаление, не получихме удовлетворяващ отговор. Надяваме се, че и вие – нашата публика, ще ни подкрепите.

Обръщам се и към всички наши партньорски медии, с които имаме дългогодишни коректни взаимоотношения, да не подминават проблеми като този с лека ръка, защото заедно сме част от един труден и сложен процес на осъзнаване важността на Закона за авторско право и сродните му права.

Гергана Турийска

 

За Пощенска кутия за приказки

“Пощенска кутия за приказки” е едно от онези явления, които в голяма степен доказват, че по нашите географски ширини все още има хора, които се интересуват от културни мероприятия. Всеки месец Sofia Live Club буквално се пука по шевовете и събира на сцената си по десет от най-популярните личности в шоубизнеса. Ама от онези, които харесвате. Не от другите, които като ги видите и си казвате “Оф, пак ли тези?”

Всички те се събират, за да четат кратки разкази, които ще ви разсмеят, разчувстват, понякога дори и разплачат, защото всъщност те четат вашите разкази. Вдъхват живот на вашите истории, преживявания и въображение. Освен това спонсорите винаги дават интересни подаръци на любимите автори на публиката.

Може да ви звучи като нещо, зад което стои цяла една армия от организатори, но в действителност зад идеята и реализацията й в голяма степен е предимно Гери Турийска. А коя е тя? Щастливо омъжена млада майка, която пише, пее и умее да прави пица. Заедно с нея ще надникнем зад кулисите на “Пощенска кутия за приказки”, освен това ще я попитаме за неща, които няма къде другаде да прочетете.

Уеб сайт https://www.kutiata.bg/

Фейсбук страница https://www.facebook.com/KutiaZaPrikazki

 

Още теми...