Германското правителство предлага парламентарните избори да са на 26 септември 2021

Германското правителство предложи следващите редовни парламентарни избори да бъдат на 26 септември догодина, предаде “Франс прес”.
На тези избори ще бъде определен наследникът на канцлерката Ангела Меркел. Тя е от 15 години на поста и обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат.
Правителственото предложение трябва да бъде одобрено официално от президента Франк-Валтер Щайнмайер.
Меркел, която е федерален канцлер на Германия от 2005 г., обяви в края на 2018 г. след няколко лоши изборни резултата на партията си Християндемократически съюз (ХДС), че няма да се кандидатира за пети мандат.
Доскоро в Германия мнозина смятаха, че 66-годишната Меркел се е изчерпала. Хвалена заради доброто си справяне със здравната криза, предизвикана от новия коронавирус, сега тя обаче се радва на рекордна популярност – над 70 процента от германците казват, че са доволни от нейните действия.
Подкрепата за ХДС, която през последните няколко години спадаше, отново тръгна нагоре. Консервативната партия има комфортна преднина в последните проучвания с подкрепа от повече от 36 процента.
В момента германските християндемократи са разделени по въпроса дали да запазят сегашната центристка линия, или да направят завой надясно. Предвидено е партията да избере новия си председател на конгрес в средата на януари. В надпреварата са трима кандидати: Армин Лашет, премиер на Северен Рейн – Вестфалия, провинцията с най-голямо население; експертът по външна политика Норберт Рьотген, привърженик на по-дясна линия; и Фридрих Мерц, исторически съперник на Меркел. Фаворити са Лашет и Мерц.
Следващият председател на ХДС има всички шансове да наследи Меркел като федерален канцлер. Това обаче не е гарантирано, тъй като баварският премиер Маркус Зьодер, лидер на регионалната сестринска партия на ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС), е един от най-популярните политици в Германия заради доброто си справяне с епидемията в югоизточната провинция и е потенциален кандидат за канцлерския пост, отбелязва “Франс прес”.

Start typing and press Enter to search