Героизъм: Българче с аутизъм и страх от водата трупа медали по… плуване!

Едно 13-годишно момче, което се ражда с аутизъм и се страхува от водата, днес тренира плуване и всеки ден побеждава себе си. Емил Кондев е роден с аутизъм и ужасно много се страхува от водата. Преди няколко години обаче майка му взима решение, което променя живота му.

Беше ми много странно в началото, че едва ли не съм избран от Емо, защото майка му дойде и каза – разгледала съм тук кой е треньор и кой работи и мисля, че ти ще се справиш, изглеждаш ми мотивиран, спомня си треньорът на момчето пред камерата на bTV.

Избраникът за треньор на Емо е Петър Георгиев. Емил е първото дете, с което въобще започва да работи.  Началото обаче е повече от трудно и за двамата. Много любов и търпение са необходими на 27-годишния треньор, за да научи Емо да плува.

Преди 4 години Емо идва на плувния басейн с една единствена цел – да пребори своя страх от водата. Да се научи да обича водата. Без да предполага, че съвсем скоро ще започне да печели медали. Тогава целта била да влезе във водата, да се забавлява.

Рамо до рамо на първата тренировка на Емо застава и неговия по-малък брат Крум. Той е здрав. Целите пред двете деца са коренно различни. Крум се състезава с другите деца, а Еми с аутизма и със самия себе си! Затова ги  разделят. Сега, когато и двамата печелят медали – тренират отново заедно.

Преди година в живота на Емо се появява една специална жена – златното момиче от ансамбъла по художествена гимнастика Ренета Камберова.Силната им връзка се заражда, докато Рени награждава малкия плувец.

За Рени Емо става вдъхновение. Година по-късно, връзката между двамата е още по-силна. Рени посещава тренировките на Емо редовно. Въпреки, че това не влиза в задълженията й, тя му вдъхва кураж.

През месец май в Пазарджик предстои състезание по плуване за деца със затруднения в развитието. Там Емо ще провери колко е надминал себе си.

В плуването Емо открива спасението, въпреки че понякога е много трудно. Но в света, в който живеем, само спортът му доказва, че ако се бори –  ще открие своето място в света на големите.

Start typing and press Enter to search