Гласуването в страната

В Кюстендилското с. Шишковци се счита за пионер в машинното гласуване. Там още преди 7 години в местния пенсионерски клуб правят демонстрация как работи устройството. Така че днес хората не се притесняват да гласуват с машина на извънредните избори.

Кюстендилското с. Шишковци е първото в България, в което е направена демонстрация с машинното гласуване, държат да се знае местните хора. И че нямат притеснения как ще се справят днес, когато и в тяхната секция ще се гласува само манишно – избирателите са над 500.

Още през април 2014 г. в местния пенсионерски клуб  със съдействието на депутат от региона  тогава и екип специалисти, поканени от тогавашния кмет на Шишковци Климент Терзийски,  организирали  нещо като показно обучение, демонстрация под мотото  – „машината да вземе гласа ти“. Отзовали се десетки, водени от любопитство що за усторйство е това и как действа  с клавиатурата. Сега пробно гласуване с машина  в Шишковци не смогнаха да направят – заявките в РИК бяха многобройни, но тукашните гласоподаватели нямат притеснения.

Изборният ден в Кюстендил започна нормално. Осигурени са и подвижни секции в някои болничните заведения в региона. Осигурени са предпазни средства и средства за дезинфекция.

В Добрич започна спокойно изборния ден точно в 7 часа. Всички секции са открити, но има липсващи членове, от РИК уведомяват партиите дали те ще се заменят или ще се явят.

С две машини –  в 98 и в 94 секции в Добрич има проблем, в 98 секция ще се премине на гласуване с хартиена бюлетина. Засега няма решение за 94 секция, чака се такова от ЦИК. Машината е успяла да пусне нулевия протокол, но още при първото гласуване е имало проблем.

Изборният ден в Смолян започва нормално. В две секции има неявили се членове и спиране за кратко на тока в община Доспат. Но проблемът е преодолян.

В Силистра също няма проблеми с началото на изборния ден. Има проблем само с една от машините в една от секциите. Съставен е констативен протокол и се очаква решение за гласуване с хартиени бюлетини.

В 175 секции са поставени машини за гласуване, в 14 от тях са с по две машини, 221 са стационарните секции в Силистренско, има 9 мобилни секции. Още по темата в звуковите файлове.

Start typing and press Enter to search