Основни характеристики на плочките, изработени от гранитогрес

ДОМ И ГРАДИНА Основни характеристики на плочките, изработени от гранитогрес

Когато се налага да се вземе решение, каква да бъде облицовката на стени или подови настилки, основен фактор, който влияе в случая е степента на натовареност и условията за тяхното ползване. Какви са предимствата на различните материали, от които са изработени плочките за такива покрития.

Гранитогрес – това е материал, който е създаден изкуствено, но пък притежава такива показателни и сериозни предимства, които го извеждат на предни позиции пред природните керамични продукти.

Защо

  • Материалът гранитогрес е устойчив на износване;
  • издържа и на лошите климатични условия, независимо дали е на студ или горещина;
  • устойчив е на пожар.

Освен това притежава и други положителни характеристики, като например:

  1. ниска абсорбция на вода;
  2. изключително здрав е;
  3. с висока плътност и хомогенност.

Ако се сравни с керамичните плочки, тези, които са произведени от гранитогрес се обработват при много по-високо налягане и при по-високи температури. Основните типове гранитогрес, които се използват са традиционен и калиброван. Целта на калибрования гранитогрес е да се постигне прецизност на линиите и ъглите, така че да може да бъде положен без фуги. Благодарение на разнообразието, което предлагат плочките от гранитогрес, както и голямата гама от цветове и размери, и видове дизайн, в последните години те се явяват предпочитан продукт, който да се използва в дома.

Най-честата дилема при поставянето на облицовки е дали те да бъдат от гранитогрес или теракот.

Напоследък гранитогресът придобива сериозна популярност и дори измества до известна степен теракота, що се отнася до облицоването на мокрите помещения. Причината за предпочитанията към този вид материал е по-високите показатели, които има що се отнася до износоустойчивост, тъй като издържа на по-голяма натовареност. Теракота разбира се също има своите добри показатели в това отношение, но предпочитанията към него са за помещения, където натовареността не е толкова голяма – като например хол или кухня. Освен това в момента на пазара могат да се намерят и много висок клас теракотени плочки, които отговарят и на още по-високи изисквания за устойчивост и натовареност.

Популярни

Още теми...