Грозното лице на милосърдието

АСПЕКТ Грозното лице на милосърдието

В двоичния свят всичко има поне две лица, включително милосърдието и благотворителността. Хората са едни и същи, независимо от това каква маска е модерно да носят – на пролетариат, на дисиденти, на юпита или на хипстъри. А маскарадите оскверняват и най-добрите намерения, защото са показност, ексхибиционизъм, при положение че е казано: „А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната, та милостинята ти да бъде скришом…“ (Мат. 6:3,4).

Както се сещате, поводът е скандалът, раздухан от bTV около дейността на платформата „Хелп Карма“, която за малко повече от две години е преточила през недрата си малко повече от 20 милиона (само на мен ли ми мяза на мъничка пералня?) заделяйки почти 10% за заплати и бонуси на съдружници и служители, при положение че е прилично да се заделят не повече от 1-2%, които с увеличаването на оборотите да намаляват. Фондациите в обществена полза уж нямат право на печалба, пък ето нà – едни съвсем прилични 10% и то видими с невъоръжено око, за невидимите няма как да знаем. Ама заплатите били разход! Всеки знае, че ако избера да се водя служител, ще се нарича „заплата“, ако избера да играя съдружник, ще се нарича „дивидент“, но все в моя джоб попада. Пък и новите демони от „Хелп Карма“, доколкото виждам, не организират кампании, а само предоставят платформа да си ги организира който пожелае и не разбирам защо това трябва да е безплатно и защо мениджърите на продукта да не печелят достойно. Мигар фейсбук не заделя от кампаниите, които се организират върху платформата му? Мигар bTV не намазва от всичките каузи, зад които застава или сама организира с благородна сълза в ъгълчето на окото?

Ако по някакъв начин, все едно какъв, се съберат 10 милиона и 8 от тях отидат да спасят някого, защо с другите два някой да не живее богато? Що за комунизъм? Всички са на мнение, че подобни платформи е добре да има, за жалост има много нуждаещи се, на които не може да се помогне по друг начин, така е по цял свят. Здравеопазването е нещо ужасно скъпо. Друг е въпросът, че е такова, докато има кой да го плаща – здравни каси, фондации и платформи (е тѐ това е комунизъм!), – ако спре да има, ще видите как и здравеопазването бързо-бързо ще преосмисли цените си.

Защо обаче, ако всичко е толкова логично, ако всичко е толкова нормално, се надигна такова възмущение? Нима само от лицемерие? Нима само от сладострастен нагон да се заемат красиви обществени пози? Надали. Причината е в една по-фундаментална грозота. Да отстъпим крачка назад и да погледнем обобщената картина.

Ето го маститият политик, да речем – президент. Той дава името си (всъщност името на институцията, защото без нея неговото лично име рядко означава нещо) за благородна кауза. Ако са замесени деца – чудесно! Ако са бедни – великолепно! Ако при това са и болни – неоценимо! Какво да кажеш на такъв политик, освен браво!

Ето я медията. Тръгват клипове, тръгват репортажи, умилени журналисти с разтреперан от човещина глас периодично обявяват колко пари е събрала кампанията. Одобрение на публиката расте, защото зрителите се чувстват участници в нещо голямо, чисто и благородно, в което ги е въвлякла медията. Естествено, заедно с одобрението дзънва и по някоя паричка в касичката, защото не може да бръкнеш в кацата и да не оближеш пръстите.

Ето я и платформата. Ако не ви се пускат есемеси, влезте в интернет и дарявайте за каквото искате или пък самите вие организирайте дарения! Обявете, че за рождения си ден събирате пари за страдащите от сенна хрема ловци на бисери в Антигуа и Барбуда, и всички ще ви видят, всички ще се възхитят на глобалното ви благородство.

Ето го накрая и дарителят. Прибрал се е в тъмната привечер (мръква се рано, защото са върнали астрономическото време) със своя малък лизингов автомобил в престижния си апартамент на кредит, толкова нов, че до него все още не стига улица, след като цял ден е напъвал в огромен оупън спейс офис, като я е писал компютърни програми, я е успокоявал на английски език разярени потребители от другия край на света. Вдига морни нозе пред телевизора и за миг се потапя в илюзията, че е господар на живота си. Младата съпруга, като досетлива тиха сянка, му отваря биричка. Дарителят отпива тъкмо в момента, когато дават клипа на кампанията. С големи цифри са изписани номерата. „Я да пусна и аз един есемес!“, казва си дарителят и с дискретна оригня (от газираното) натиска „сенд“. Човешкият дълг е изпълнен, вопълът на сърцето е уталожен! В този миг досетливата сянка се появява с нещо като саханче на дървен танур, в което все още цвърчат десетина тънки парченца суджук. Дарителят се трогва, сърцето му се разтваря в желание да прегърне цялата вселена и той пуска още един есемес – какво пък: да изпълниш дълга си е едно, но човек понякога и се раздава! И превключва на „Евроспорт“.

Това, което си нарисувахме във въображението, разбира се, не е единствената картината на масово и показно дарителство, но е една от най-типичните. Проблемът с последния скандал не е че някакви тарикати са намазали от чуждия порив към милосърдие и дарителство – глупак е който се учудва от това. Не знам какво се е случило между bTV и „Хелп Карма“, но ако не се беше случило, никой нямаше и да обърне внимание, нито щеше да се поинтересува и този поток от пренапрегнато възмущение – къде автентично, къде лицемерно – нямаше да се излее. Проблемът е, че не се придържаме към цитираната в началото заръка за лявата и дясната ръка. Защото моментът, в който милостинята излезе на показ, от всички страни я нападат демони и започват да късат безплътната ѝ снага. Проблем е също, че колкото повече такива случаи се разкриват, толкова повече се разколебава готовността на хората да даряват чрез подобни платформи, инициативи и кампании. В което може би има и нещо добро, защото много по-човешко е лично да се погрижиш за бедната пенсионирана учителка в кооперацията на ъгъла, която познаваш от градинката на кварталната църква и с която всеки ден разменяш усмивка, докато разхождате кучетата, отколкото за ловците на бисери в Антигуа и Барбуда. Абстрактната благотворителност рядко е нещо повече от опит да се почеше коремчето на собствената ни преяла и прегрешила съвест. Трудно се прави добро „по принцип“, доброто винаги е адресирано. За да сме сигурни, че това, което прилича на добро, наистина е добро, то трябва да е насочено към Бог, защото „доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили“ (Мат. 25:40). Милостинята дава материален израз на абсолютната любов и без нея е трудно обяснима. Милостинята също така е и грижа за умрелите, с които сме в една църква (помни ли някой това?!). Всеки друг поглед към проблема рискува да се деформира в кривото огледало на релативизма. Защо добрите намерения толкова често завършват с лоши резултати? Истинската причина е безбожието, както винаги е била. Можете да махнете презрително с ръка и да ме напсувате, но това няма да промени нищо, тази е причината. Да се бориш със закономерно възникналите следствия, без да виждаш какво ги е породило, е неразумно разхищение на енергия и ресурси. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Иван Самболов Сула

източник http://sulla.bg/2020/11/09/5446.html

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

Община Рила обяви конкурс за най-красива коледна украса

За първи път малката община Рила обяви конкурс за най-красива коледна украса, съобщиха на сайта си от местната управа.  Определен е и общ награден фонд от 450 лева.

В конкурса могат да участват граждани, търговски обекти и фирми, организации. Заради ограниченията и противоепидемичните мерки участието е онлайн  - първо трябва  да се направят снимки на украсеното място и да се споделят кадрите на Фейсбук страницата на Туристически информационен център в Рила.

Крайният срок за споделяне и участие в конкурса ще е 17 декември. Надпреварата ще бъде в три раздела: търговски обекти и витрини, туристически обекти (заведения за хранене и развлечения и места за настаняване), частен дом или двор.

Победители в трите раздела ще са снимките, събрали най-много читателски харесвания. Комисия ще разгледа, ще оцени и класира най-добрите Коледни украси, събрали най-много харесвания.

Оказва се, че интересът още отсега е голям, казва учителката пенсионер от града Емилия Начева.


Лудогорец с труден успех срещу Ботев (Вр)

Лудогорец победи с 2:1 Ботев (Вр)

Отборът на Лудогорец победи с 2:1 Ботев (Враца), в мач от 14-ия кръг на футболното ни първенство.

Домакините можеха да открият резултата още във втората минута. Тогава Елвис Ману комбинира с Каули в наказателното поле и бразилецът се озова на стрелкова позиция, но вратарят Красимир Костов скъси ъгъла и изби.

В 16-ата минута опит за центриране на Жордан Икоко рикошира в крака на Венцислав Керчев и влетя във вратата на гостите от Враца.

Четири минути по-късно обаче Ботев изравни.

Грешка в наказателното поле на Стефан Баджи позволи на Петър Атанасов да му отнеме, а след това да намери Педро Лагоа, който с премерен удар прати топката във вратата за 1:1.

В 31-ата минута Лудогорец отново излезе напред, като след центриране от фаул топката стигна до Жозуе Са, който с глава я прати в мрежата, оформяйки крайния резултат.

Малко след това топката удари гредата, след удар с глава на Елвис Ману.


Нови предавания за деца по програма “Христо Ботев”

От понеделник (30 ноември) в програма "Христо Ботев" на БНР ще има пояс, посветен на предавания за децата.

"Всяка сутрин между 7.20 и 8.00 сутринта ще посветим цялото си внимание на най-малките, като от понеделник до петък ще заложим на постановки на Радиотеатъра за деца, които имат огромен брой прекрасни пиеси и сега децата ще могат да ги чуят, всяка сутрин да ги слушат в определеното време. В събота и неделя ще бъдем с екипа на "Детски предавания", като цялото това време - 40 минути в събота и 40 минути в неделя ще посветим на някои добре познати рубрики за децата, ще прибавим и нови", каза в предаването "Рано в неделя" по "Хоризонт" Ирина Вълчанова, заместник-главен редактор в програма "Христо Ботев".

Ще обърнем внимание на тези деца, които са любопитни за наука, изтъкна Вълчанова.

"Ще търсим отговорите на въпросите, които те самите ще поставят в рубриката "Като Айнщайн" - това е една  нова рубрика. Към етнографията е обърнато едно друго заглавие - "Яйцето на света". Там разказваме за стари обичаи, празници, занаяти, неизвестни думи, свързани с предишния бит на българите и това е обичана от децата рубрика. Продължаваме и с поредицата "От сол до рокендрол", която Тома Спространов прави за нас и в нея запознава децата със съвременната музика.

Нов час на излъчване ще има в събота друга харесвана поредица "История на изкуството за деца". До момента тя звучеше в рамките на "Ефир знание" в програма "Христо Ботев" в четвъртък, сега ще можете да я слушате от 7.50 до 8 часа в събота по програма "Христо Ботев".

"С помощта на сайта Детското.БНР ще правим всичко възможно да популяризираме предаванията, които ще звучат в следващата седмица, така че там родителите ще могат да се ориентират много добре какво точно искат да чуят техните деца и да подберат най-интересните моменти за тях. Сайтът има за задача да предоставя под формата на подкаст излъчени материали, така че и да ги пропуснете в този ранен час, пак ще ги откриете, ако влезете в него", подчерта Ирина Вълчанова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Четири нови случая на Covid-19 при медици в Ловешко

МБАЛ-Ловеч

Четирима медици са диагностицирани с коронавирус през последното денонощие в Ловешка област. Така само за два дни случаите на заразен медицински персонал стават общо осем.

Новодиагностицирани с коронавирус  са лекар от Ловеч, работещ в лечебно заведение в Плевен, лекар от Троян в извънболнична помощ, лекар и лаборант от ловешката болница.

Общо положителните проби за Covid-19 в областта през последното денонощие са 40, като най-много - 17, са в община Ловеч.

Хоспитализирани са 15 от заболелите.

От началото на пандемията регистрираните случаи на коронавирус в област Ловеч са 1370, от които активни в момента са 612. Починали  са 63-ма заразени.


Помощ за учещи дистанционно деца ще се получава и без документ от учебното заведение

Поради постъпили запитвания за помощта за родители с деца до 14 години, които учат дистанционно, Агенцията за социално подпомагане е решила за семействата, които не са получили уведомление от детската градина или училището, да се прави служебна проверка в съответната община дали детето е записано в тези институции. Така няма да се ограничава достъпът до помощта въпреки липсата на документа. Решението ще важи до 21 декември, когато приключват наложените със заповед на министъра на здравеопазването ограничения. 

При въведени ограничения в училище или детското заведение за срок над 10 работни дни от месеца,  за семейства с едно дете помощта е една  минимална работна заплата - 610 лева за тази година, за семейства с две и повече деца се изплаща 150 на сто от минималната заплата или 915 лева.

От АСП напомнят, че за помощта ще може да се кандидатства и през следващата година, ако семействата имат такава нужда. 


- реклама -

ОЩЕ

Община Рила обяви конкурс за най-красива коледна украса

За първи път малката община Рила обяви конкурс за най-красива коледна украса, съобщиха на сайта си от местната управа.  Определен е и общ награден фонд от 450 лева.

В конкурса могат да участват граждани, търговски обекти и фирми, организации. Заради ограниченията и противоепидемичните мерки участието е онлайн  - първо трябва  да се направят снимки на украсеното място и да се споделят кадрите на Фейсбук страницата на Туристически информационен център в Рила.

Крайният срок за споделяне и участие в конкурса ще е 17 декември. Надпреварата ще бъде в три раздела: търговски обекти и витрини, туристически обекти (заведения за хранене и развлечения и места за настаняване), частен дом или двор.

Победители в трите раздела ще са снимките, събрали най-много читателски харесвания. Комисия ще разгледа, ще оцени и класира най-добрите Коледни украси, събрали най-много харесвания.

Оказва се, че интересът още отсега е голям, казва учителката пенсионер от града Емилия Начева.


Лудогорец с труден успех срещу Ботев (Вр)

Лудогорец победи с 2:1 Ботев (Вр)

Отборът на Лудогорец победи с 2:1 Ботев (Враца), в мач от 14-ия кръг на футболното ни първенство.

Домакините можеха да открият резултата още във втората минута. Тогава Елвис Ману комбинира с Каули в наказателното поле и бразилецът се озова на стрелкова позиция, но вратарят Красимир Костов скъси ъгъла и изби.

В 16-ата минута опит за центриране на Жордан Икоко рикошира в крака на Венцислав Керчев и влетя във вратата на гостите от Враца.

Четири минути по-късно обаче Ботев изравни.

Грешка в наказателното поле на Стефан Баджи позволи на Петър Атанасов да му отнеме, а след това да намери Педро Лагоа, който с премерен удар прати топката във вратата за 1:1.

В 31-ата минута Лудогорец отново излезе напред, като след центриране от фаул топката стигна до Жозуе Са, който с глава я прати в мрежата, оформяйки крайния резултат.

Малко след това топката удари гредата, след удар с глава на Елвис Ману.


Нови предавания за деца по програма “Христо Ботев”

От понеделник (30 ноември) в програма "Христо Ботев" на БНР ще има пояс, посветен на предавания за децата.

"Всяка сутрин между 7.20 и 8.00 сутринта ще посветим цялото си внимание на най-малките, като от понеделник до петък ще заложим на постановки на Радиотеатъра за деца, които имат огромен брой прекрасни пиеси и сега децата ще могат да ги чуят, всяка сутрин да ги слушат в определеното време. В събота и неделя ще бъдем с екипа на "Детски предавания", като цялото това време - 40 минути в събота и 40 минути в неделя ще посветим на някои добре познати рубрики за децата, ще прибавим и нови", каза в предаването "Рано в неделя" по "Хоризонт" Ирина Вълчанова, заместник-главен редактор в програма "Христо Ботев".

Ще обърнем внимание на тези деца, които са любопитни за наука, изтъкна Вълчанова.

"Ще търсим отговорите на въпросите, които те самите ще поставят в рубриката "Като Айнщайн" - това е една  нова рубрика. Към етнографията е обърнато едно друго заглавие - "Яйцето на света". Там разказваме за стари обичаи, празници, занаяти, неизвестни думи, свързани с предишния бит на българите и това е обичана от децата рубрика. Продължаваме и с поредицата "От сол до рокендрол", която Тома Спространов прави за нас и в нея запознава децата със съвременната музика.

Нов час на излъчване ще има в събота друга харесвана поредица "История на изкуството за деца". До момента тя звучеше в рамките на "Ефир знание" в програма "Христо Ботев" в четвъртък, сега ще можете да я слушате от 7.50 до 8 часа в събота по програма "Христо Ботев".

"С помощта на сайта Детското.БНР ще правим всичко възможно да популяризираме предаванията, които ще звучат в следващата седмица, така че там родителите ще могат да се ориентират много добре какво точно искат да чуят техните деца и да подберат най-интересните моменти за тях. Сайтът има за задача да предоставя под формата на подкаст излъчени материали, така че и да ги пропуснете в този ранен час, пак ще ги откриете, ако влезете в него", подчерта Ирина Вълчанова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Четири нови случая на Covid-19 при медици в Ловешко

МБАЛ-Ловеч

Четирима медици са диагностицирани с коронавирус през последното денонощие в Ловешка област. Така само за два дни случаите на заразен медицински персонал стават общо осем.

Новодиагностицирани с коронавирус  са лекар от Ловеч, работещ в лечебно заведение в Плевен, лекар от Троян в извънболнична помощ, лекар и лаборант от ловешката болница.

Общо положителните проби за Covid-19 в областта през последното денонощие са 40, като най-много - 17, са в община Ловеч.

Хоспитализирани са 15 от заболелите.

От началото на пандемията регистрираните случаи на коронавирус в област Ловеч са 1370, от които активни в момента са 612. Починали  са 63-ма заразени.


Помощ за учещи дистанционно деца ще се получава и без документ от учебното заведение

Поради постъпили запитвания за помощта за родители с деца до 14 години, които учат дистанционно, Агенцията за социално подпомагане е решила за семействата, които не са получили уведомление от детската градина или училището, да се прави служебна проверка в съответната община дали детето е записано в тези институции. Така няма да се ограничава достъпът до помощта въпреки липсата на документа. Решението ще важи до 21 декември, когато приключват наложените със заповед на министъра на здравеопазването ограничения. 

При въведени ограничения в училище или детското заведение за срок над 10 работни дни от месеца,  за семейства с едно дете помощта е една  минимална работна заплата - 610 лева за тази година, за семейства с две и повече деца се изплаща 150 на сто от минималната заплата или 915 лева.

От АСП напомнят, че за помощта ще може да се кандидатства и през следващата година, ако семействата имат такава нужда. 


Дронове ще следят да няма струпвания на хора в Мадрид

Протест на медици в защита на здравната система в Мадрид.

Запалването на коледните светлини и покупките за „Черния петък“, който в Испания прерасна в „Черна седмица”, заради дългите периоди на ограничения, сега доведоха до струпване на огромни тълпи в основните търговски райони на страната. Въпреки мерките за сигурност, които са в сила поради пандемията, в центъра на големите градове през целия ден на практика беше невъзможно да се поддържа безопасно разстояние.

В Мадрид Общинската полиция трябваше да разположи огради за сигурност в една от основни търговски артерии-улица Пресиадос, за да предотврати влизането на хората или да промени посоката на движение.

Това се случва ден след като регионалният министър на здравеопазването Енрике Руис Ескудеро призова населението да „избягва търговските улици и тълпите“ през този уикенд и след като кметът Хосе Луис Мартинес-Алмейда, помоли мадридчани да се „насладят“ на седмиците преди Коледа, но да го направят с повишено внимание.

Той предупреди, че заплахата от коронавирус все още съществува и трябва да се спазва дистанция. Подобна бе и ситуацията в Хихон, Сарагоса, Валенсия, Малага.

Това накара общинските власти да реагират незабавно и да обявят , че следващият уикенд, който заедно с понеделника и вторника след него са почивни ще увеличат охраната в центровете на градовете.

В Мадрид общинската полиция смята да разположи над 100 агенти, които с дронове ще наблюдават къде има струпване на хора. Ще се монтират и подвижни светофари на пешеходните зони, които ще указват дали можеш да продължиш безопасно да се движиш или трябва да избягваш тази алея.

Благотворителен коледен базар във Велико Търново

25 социални центъра и домове за деца и възрастни в община Велко Търново предлагат свои ръчно направени сувенири и празнична украса на коледния базар в града. С благотворителните продажби се набират средства за подпомагане на арт ателиетата и заниманията по трудотерапия.

В коледната къщичка на социалните услуги „Ние можем“ във великотърновския парк „Марно поле“ първи своите коледни украси предлага кризисният център за бездомни и жертви на насилие. Изделията са изцяло ръчна изработка, разказа социалният работник Силвия Боянова:

„Картички, гривнички, ключодържатели и различни други сувенирчета, които да донесат здраве и берекет за този, който си ги купи“.

От бебета до 85-годишни хора, изпаднали в беда, са намерили подслон и грижа в кризисния център „Търновград“, заяви управителят Наталия Петкова:

„Приходите, които ще се спечелят от изложбата, ще ги използваме за нови материали да се купят и естествено - за почерпка на потребителите, които активно се включиха в изработването на тези прекрасни артикули“.

Инициативата се провежда за 14-а поредна година.

Йоханес Клаебо отново завърши първи

Йоханес Клаебо

Двукратният носител на Световната купа по ски бягане Йоханес Клаебо (Норвегия) спечели преследването на 15 км свободен стил във финландския зимен център Рука.

Клаебо, който вчера триумфира в интервалния старт на 15 км класически стил, измина трасето за 35:09.8 минути.

Той победи с финален спринт със 7 стотни разлика носителя на Световната купа за миналия сезон Александър Болшунов от Русия.

Трети на 3.0 секунди финишира Емил Иверсен (Норвегия).

"Започнах добре, но след две обиколки изпитах проблеми и реших да заложа на финален спринт. Радвам се, че имах сили накрая и успях да спечеля. Александър беше много силен днес, темпото му беше много сериозно, когато ме застигна", каза Клаебо след състезанието.

Норвежецът завърши на първо място и в крайното класиране на тридневната надпревара в Рука, следван от Болшунов и Иверсен.

В генералното класиране за Световната купа след четири старта за сезона начело е Йоханес Клаебо с 296 точки, пред Болшунов с 257 точки, Емил Иверсен с 219 точки и други.