храна за вкъщи

Свинските вратни пържоли са любимата храна за вкъщи, но присъства и в менютата на ресторантите приготвени по майсторски рецепти – ето една такава

 

Има спор за свинските вратни пържоли. Твърди се, че това е най-хубавата част от месото на цялото прасе. Никой не оспорва. Раздвояването е между това какво да се купи от магазина за хранителни стоки – свински вратни пържоли с кост или свински вратни пържоли без кост.

Често разликата в цената е нищожна, тъй като свински вратни пържоли с кост са на по-ниска цена. Но костта тежи, съотвенто – чистото месо е по-малко. Накратко – цената е почти една и съща за килограм чисто месо.

Има една съществена кулинарна разлика, обаче. Готвачи или както е модерно да се наричат – Шеф, трърдят че свински вратни пържоли с кост са по-вкусни, защото коста се нагрява от температурата във фурната и “изпича месото отвътре навън”. Освен че отделя и съответните полезни вещества.

Правилно твърдят, особено ако свински вратни пържоли с кост не са от Франция или Испания, а от бългаска свинеферма. Ако не са били замръзявани, а са прясно качествено българско свинско месо.

Какво друго може да очакваме от свински вратни пържоли с кост?

Ако ги мариноваме с любими подправки и ги оставим да си починат поне 2 часа преди печене – ще постигнем кулинарно удовоствие по най-лесен начин.

Примерна рецепта:

  • сол;

  • черен пипер;

  • къри;

може да обогатим с още малко:

  • куркума;

  • кимион;

  • розмарин;

  • чесън, може и пресен.

С всички тези или други любими подправки и с малко олио мариноваме пържолите, като ги намазваме равномерно и ги оставяме поне за 2 часа.

Преди да ги сложим във фурната, върху всяка добавяме бучка масло. Доливаме вода. Печем на умерена фурна до готовност според предпочитанията. Може да се завие тавата с фолио, за да се задушат.

Така стават крехки и вкусни и при това много по-бързо.

храна за вкъщи

Вместо вода или  с по-малко количество вода, може да долеете вино или бира преди печене.

Бързо, лесно и много вкусно! Не забравайте да приготвите и домашен хляб.

Качествено българско вино може да е перфектната напитка към това удоволствие.

- РЕКЛАМА - евтин куриер