Христо Панчугов, снимка личен архив
“Честно казано аз съм леко изненадан, макар че това беше единственото възможно решение. Наблюдавайки поведението на БСП и въобще на начина, по който беше наложена тази листа, вътрешните противоречия, посоката, която пое партията в последните две години, каза пред БНР политологът Христо Панчугов в коментар към оставката на лидера на БСП – Корнелия Нинова и допълни:
“Аз очаквах, че по-скоро ще има обратната реакция, че ще има радикализация, че ще има опит да се обясни загубата през някакъв нормален политически процес – за сметка на окопаване на партията около позициите, които до този момент съществуваха, но всъщност беше взето възможно най-доброто решение от гледна точка на БСП. Очевидно няма как да се продължи без да се признае, че в ситуация, в която ГЕРБ бяха сериозно разклатени, ситуация, в която имаше сериозно усещане в обществото за политическа криза, криза на корупция, криза на управление – БСП не успяха да капитализират тази ситуация, те не успяха дори да смалят разликата, която наблюдавахме с ГЕРБ“.

Панчугов коментира и дали Нинова ще е по-полезна на партията, не заемайки мястото на председател:

“Зависи дали тя ще намери сили в себе си да признае всички грешки, или ще поеме по пътя, по който всички досегашни български политици са поели – да използват оставката като извинение“, каза той и посочи:

“Едно е да се каже на думи, че се поема отговорност, друго е истински да се поеме, като не се кандидатира за следващ председател“.

Според него “ходът с оставката“ е “възможност за промяна в БСП, но дали те ще успеят да се възползват от нея, зависи от много други фактори“.
Интервюто с Христо Панчугов можете да чуете от звуковия файл.
- РЕКЛАМА - евтин куриер