И прокуратурата откри нарушения при партийните субсидии

Върховната административна прокуратура сезира министъра на финансите Владислав Горанов, Сметната палата и Върховна касационна прокуратура (ВКП) заради нарушенията при изплащането на партийните субсидии.

Дотук се стигна, след като главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на 22 май заради журналистическо разследване за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г.

Стана ясно, че тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена /предвидена в бюджета и реално изплатена/ субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.

В резултат на тези нарушения, „цената“ на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

Предметът на проверката, назначена от главния прокурор, бе изясняване дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии /чл. 25 – чл. 27/ и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон.

В крайна сметка ВАП установи, че изнесените данни от разследването отговаря на действителността. На петте политически партии и коалиции / ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ/ неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/.

По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии по чл. 26 от ЗПП, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

На 3 юни Върховна административна прокуратура сезира министъра на финансите и определи 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки. Припомняме, че заради това нарушение БСП поиска оставката на Владислав Горанов и обещаха да върнат своите надвзети пари.

От министерството все още няма официален коментар.

Прочетете още на https://debati.bg

Start typing and press Enter to search