infostock.bg: Икономическият печат на 17 юни 2019 година

Труд

Туроператори пред фалит, гледат към чужбина заради данъчна наредба. Въпреки огромните усилия от страна на бизнеса и непрестанните срещи с различни експерти от Национална агенция за приходите (НАП), голяма част от туроператори и агенти са изправени пред фалит, фирмена емиграция или отказ от пазарни сегменти. Причината е влизането в сила на наредба Н-18 от септември. Изискванията, които поставя нормативния документ пред туристическия бизнес обаче продължават да са неизпълними, а хаосът с тълкуването на наредбата не е изчистен. И е под въпрос дали всички проблеми, които ще произтекат за бизнеса от това ще бъдат решени преди влизането в сила на документа.

Целта на наредбата е да изсветли приходите, които в момента се крият при плащания в брой. Според данъчните експерти така в хазната ще влязат поне половин милиард лева повече. Всъщност почти всички плащания, които касаят туризма са такива, по простата причина, че плащанията с банкови карти онлайн и на пое терминали, според наредба на БНБ, са именно кешови. Освен това туроператорите и агентите им са принудени да лицензират в НАП всеки свой софтуер, който има връзка с окомплектоване на туристическия продукт и продажби – физически и онлайн. До 30 юни трябва да бъдат регистрирани и електронни магазини.

Изискванията на пръв поглед не изглеждат особено строги. Ако не познаваш спецификата на туристическия бизнес. И точно там се крие ключът от палатката. При изготвянето на съответната наредба експертите от НАП не считат за нужно да я дискутират предварително с туристическия сектор или не осъзнават какви трудности за легалните туроператори и хотелиери ще създаде тя.

Още от статията на Труд

До 300 лева бонуси за IT специалисти в армията. На военните и цивилните служители, които участват в администрирането и развитието на информационните системи и платформи, компютърни мрежи и системи за киберотбрана или осъществяват пряк контрол на посочените дейности, се изплаща допълнително месечно възнаграждение за класна специалност от 100 до 300 лв. Това предвижда проектът за изменение на наредбата от 2010 г. за допълнителните плащания за специфични условия при изпълнение на военната служба. Документът е публикуван за обществено обсъждане.

Вдигат се и бонусите за военните от състава на дежурните сили на авиацията, които поддържат готовност за изпълнение на задачи за аварийно-спасително осигуряване. Допълнителните пари за всеки отработен час е 0,50 лв. Ако изпълнението на задачата е през почивни дни бонусът се увеличава с 50%, а по време на официални празници-със 100%. Военните, които са ръководители на полети, ще се приравняват към летателния състав и ще им се изплащат допълнително от 120 до 150 лв. на месец. Бойците пък, които участват в евакуационни и спасителни операции ще взимат допълнително по 9 лв. на ден. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването е в Държавен вестник.

Още от статията на Труд

24 часа

Президентът сложи втора тапа на околовръстното – има пари, но няма как да го почнат през юли. Над 23 000 автомобили и камиони всеки ден попадат в най-тежката тапа на Околовръстнот в София -между квартал „Младост“ и „Цариградско шосе“. В неделя, малко след 18 часа, там се чакаше средно между 40-50 минути, а изнервените шофьори се движеха с десетина киломитра в час.

В средата на юли трябваше да започне ремонт, чиято индикативна стойност е 123 милиона лева. Парите са налични – ще дойдат от бюджета, но ремонтът няма да започне – той бе блокиран, след като президентът Румен Радев поиска Конституционният съд да тълкува промените в Закона за държавната собственост зо бързото отчуждаване.

73 дела за размера на обезщетения за имоти блокират проекта за разширяване на околовръстния път на София в участъка от кв. „Младост“ до бул. „Цариградско шосе“.

Още от статията на 24 часа

60 000 лeва глоба за незаконен къмпинг. Дивото къмпингуване по морето, което е актуално за летния сезон, няма да може да се практикува в България. Това реши парламентът с окончателно приети промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесени от Министерския съвет.

Въвеждат се глоби, а основната цел е да се избегнат неприятните последици за природата, които понякога са резултат от оставени боклуци от привържениците на нощите под открито небе. С глоба от 500 до 1000 лв. ще бъдат санкционирани тези, решили да пренощуват с палатка, кемпер или каравана извън позволените места.

По предложение на шефа на регионалната комисия Искрен Веселинов в закона бяха разписани текстове, за да бъдат обособени специални зони за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани извън територията на морски плажове, дюни и къмпинги или защитени зони. Условията за местата и къде ще се намират те ще бъдат описани в наредба, изготвена от четирима министри – на регионалното развитие, земеделието, околната среда и на туризма. Срокът за изготвянето е 6 месеца. По време на окончателното гласуване в зала Веселинов предложи глобите да бъдат налагани една година след приемането на наредбата. Това означава, че санкции ще има от 2021 г.

Още от статията на 24 часа

Сега

Цената на раждане в болница тръгва от 900 лева и стига до 2400 лева. Въпреки че от 1 януари тази година болниците са длъжни да публикуват на сайтовете си цените на всички услуги, които предоставят извън поетото от здравното осигуряване, масово информацията липсва. От оповестените тарифи се вижда, че раждането например стартира от 900 лв. и стига 2400 лв.

„Лечебните заведения са длъжни да поставят на общодостъпни места в сградата си информация относно вида и цената на всички предоставяни медицински и други услуги и за начина на заплащането им. Информацията се публикува и на интернет страницата на лечебните заведения или се оповестява по друг обичаен начин, както и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването“, пише в закона. Тъй като това не е станало, от Министерството на здравеопазването (МЗ) дават на болниците нов срок – до 14 юни, за да посочат къде са оповестили ценоразписа си, както и да пратят данните на ведомството. Тъй като данни липсват, информация за цени няма и на сайта на МЗ.

Голяма част от частните болници и някои от държавните не са качили всички цени на предоставяните извън платеното от здравната каса на сайтовете си. Често лечебните заведения ограничават оповестяването на информацията до цената на избора на екип и избора на лекар, които имат нормативен таван – не повече от 900 лв. за екип и 500 лв. за лекар. Качени са и цени на медицинските услуги на свободни тарифи, т.е. за неосигурени пациенти или такива, решили сами да покрият цената на лечението си. Липсват обаче ценоразписите за десетките такси, които пациентите често дори не избират, но се налага да плащат – ВИП стаи, персонални медицински сестри, различни видове консумативи, консултации и административни услуги. Така като се съберат всички такси и услуги, които пациентите дори не са поискали, накрая има случаи, в които се налага да се плащат по 1500 лв. и повече. Най-ясни са цените на АГ лечението и най-вече на раждането – дори да няма посочени за друго цени, родилките поне са наясно в детайли колко ще им струва появата на детето им.

„Токуда“ е сред малкото болници, обявили цени на стаи – ВИП стаята е 85 лв. на денонощие, а „Лукс“ стая -125 лв. Цените на избор на екип, лекар и за придружител обаче се търсят на място в болницата, а други услуги не се споменават. Пациенти обаче твърдят, че са плащали такса „битово обслужване повече от 3 дни“ -120 лв., „медицинска адаптация“ – 300 лв., самостоятелен сестрински пост -150 лв. Обявени са и цени в АГ отделението – на раждане -1600 лв., пакети за проследяване на бременността – от 637 до 1242 лв., неонатален пакет – 700 лв., единична стая – 200 лв. Останалите отделения обаче не посочват цени.

Още от статията на Сега

Най-скъпите ниви са в Балчик – 2600 лева за декар. Новите данни на Националния статистически институт разкриват интересни факти за пазара на земеделска земя у нас през 2108 г. Както „Сега“ писа преди дни, през миналата година средните цени в Добруджа като цяло са спаднали. Въпреки това нивите в житницата на България си остават най-скъпата обработваема земя, показва разбивката по общини.

Шампионите са Балчик, Каварна и Шабла, където сделките са сключвани при средни цени съответно 2635, 2369 и 2312 лева за декар. Това са и единствените райони с цени над 2000 лева. Изненада няма – общините от Златна Добруджа, които гледат към морето, по традиция оглавяват тази класация. Доста високи цени държат и селските общини в Силистренско и Русенско.

В същото време има много землища, в които агроплощите са се продавали за под 500 и дори под 400 лева. Те са най-вече в Северна България, само че на запад от „житницата на България“. Такива са община Елена във Великотърновска област (322 лв. за дка), монтанското село Георги Дамяново (321), Тетевен, Ловешка област (286 лв.). Рекордът по ниски цени обаче не в Северозапада, а е в Софийска област. В землищата на Горна Малина и Елин Пелин миналата година сделки са сключвани за под 200 лева на декар. Но и това не са най-ниските стойности. На дъното е районът на Ботевград със сензационна средна цена от 77 лева – или там декарът е струвал колкото десетина килограма месо или колкото 30-ина литра бензин. В случая има очевидно обяснение – става дума за сделки за много дребни парцели – от порядъка на 2 декара.

Данните на НСИ сочат, че през 2018 г. пазарът е бил изключително оживен в няколко общини и на север, и на юг от Стара планина. По над 200 покупко-продажби на земя са регистрирани в Нова Загора, Карнобат, Гулянци, Ловеч, Тунджа. Именно последната община (в Ямболска област) държи рекорда по активност за миналата година с 265 сделки.

Още от статията на Сега

Капитал

Румен Гайтански-Вълка все пак се е върнал в почистването на София. Фирма на Румен Гайтански-Вълка – „Грийн Партнърс“ АД, е предоставяла техника на общинското дружество „Чистота-Иксър“ за почистването на три столични квартала, стана ясно през седмицата. Във финансовия отчет на „Чистота“ е посочено, че за сметосъбиране и сметоизвозване в кварталите „Красна поляна“, „Красно село“ и „Люлин“ фирмата е получила малко над 11 млн. лв. през 2018 г. Същевременно разходите „за външни услуги“ са били 12 млн. лв. На запитване на общинския съветник от БСП Милка Христова кои са най-големите „доставчици“ на общинското предприятие от ръководството са отговрили, че това е „Грийн Партнърс“.

„За да заобиколят Закона за обществените поръчки, превъзлагането на дейностите по почистване е ставало с договори за наем на техника“, коментира пред „Капитал“ Милка Хирстова. Тя настоя за пълна финансова ревизия на общинското дружество, чийто финансов отчет според нея е нагласен, за да излезе на печалба от 18 хил. лв. „Реалността най-вероятно е, че са на много голяма загуба“, посочи тя. Председателят на икономическата комисия в Столичния общински съвет Николай Стойнев коментира единствено, че вече е назначена проверка по случая.

Къде е нарушението сега

Сега проблемът е първо, че когато държава или община без състезание даде дейност на своя фирма, тя няма право да превъзлага задачата на подизпълнители, а трябва сама да я извърши. Това явно се заобикаля през договори за наем на машини. В подобна ситуация е и държавната „Автомагистрали“, която ще строи „Хемус“ без състезание. Вторият проблем е как се избират частните компании, от които се взима ресурсът. Няма данни нито „Чистота Искър“, нито „Автомагистрали“ да са организирали истинско състезание при подбора на партньори.

Уж без договор

Почистването на София беше разпределено между външни изпълнители с обществена поръчка от 2015 г. Позицията за кварталите „Красно село“ и „Красна поляна“ събра най-много оферти, а на първо място беше класирано обединението „Грийн партнърс – БКС“, което тогава индиректно се свързваше с Румен Гайтански-Вълка. Той дълги години бе монополист в почистването на София с фирмите „Волф 96“, „Дитц“ и „Чистота София“. Връзката вече е официална – от декларацията за краен собственик на дружеството става ясно, че това е Гайтански.

Още от статията на Капитал

Цената на електроенергията на свободния пазар остава висока. България продължава да е пазарът с най-високите борсови цени на електроенергията в Централна и Източна Европа, въпреки че в някои от дните на тази седмица сделките на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) се сключваха на по-ниски нива от тези в региона. По-високи от българските са били цените единствено в Гърция, Италия, Испания и Португалия, които обаче традиционно имат най-скъп ток.

След възстановяването на дейността на 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ на 10 юни предлагането на електроенергия в България се повиши и цените тръгнаха надолу. В резултат на това разликата в средната покупна цена на тока от БНЕБ и съседните държави за периода от 6 май до 15 юни намаля.

За България (на пазара „Ден напред“) средната стойност е 40.84 евро/мВтч, или с близо 2 евро по-малко от данните до 7 юни. В същото време понижението при другите борси е значително по-малко и средната цена в Унгария е 40.77 евро, в Сърбия – 40.46 евро, а в Румъния търговията е ставала на нива от 39.36 евро. В Централна Европа, включително Словения и Хърватия, цените са между 34 и 40 евро за мегаватчас.

Още от статията на Капитал

Монитор

Сивият сектор сред кабелните оператори е около 30%. Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) подкрепя мерките, предприети от държавата, за пресичане на порочни практики, свързани с нарушения на авторското право, се казва в съобщение на браншовата организация, след като преди ден полицията и прокуратурата съобщиха за мащабна акция срещу кабелни пирати.

По сигнал на големите телевизии властите установиха излъчване на телевизионни програми без платени права в цяла Южна България, като разчетите на разследващите сочат, че само за три месеца три телевизии са загубили поне 10,5 млн. лв.

В качеството си на браншова асоциация, която обединява платформени оператори, с пазарен дял над 65%, БАККО изразява позицията, че мерките предприети от държавата и органите на реда за важна крачка към нормализиране на пазара на платена тв, на който има около 30% сив сектор, се казва в позицията на професионалното сдружение.

Като оператори, които работят на светло и спазват законовите изисквания, подкрепяме усилията на държавните органи да сложат край на безпрецедентните практики на кражба на съдържание и укриване на броя на абонатите, които обезсмислят усилията на всички оператори, които искат да работят в условията на нормален конкурентен пазар.

Във връзка с изразени мнения относно „по-опасни видове пиратство“ считаме, че няма „по-добро“ и „по-лошо“ пиратство, както няма големи, малки и средни оператори, а само такива, които работят на светло, и други, които работят в нарушение на закона, се казва в позицията.

Още от статията на Монитор

източник

Start typing and press Enter to search