Интервю с режисьора Иван Ничев

АСПЕКТ Интервю с режисьора Иван Ничев

Режисьорът Иван Ничев: „Трябва да оцеляваме сами, да не чакаме някой да ни оправи”

Иван Ничев е роден в Казанлък на 31 юли 1940 г. Професор по филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Режисьор е на 18 игрални филма, някои от които се радват на изключителен зрителски интерес и са носители на множество национални и международни награди. Сред тях са „Звезди в косите, сълзи в очите (1978), „1952: Иван и Александра” (1989), „Бай Ганьо” (1990), „Бай Ганьо тръгва из Европа” (1991), „След края на света” (1998) и др. На 5 от филмите си той е автор и на сценария.

– Какво се крие в кода на заглавието „Можеш ли да убиваш”?

– Крие се реплика на един от героите. Те са седем на брой. В един момент, след някакви упражнения на тези млади хора, евентуално да отидат в страните, където се водят военни действия, за да изкарат някой лев, понеже са безработни, единият задава въпрос на своя приятел: „А бе, ние отиваме там, ама ти можеш ли да убиеш човек?” Безработицата и безпаричието ги докарва до този избор. Не могат да намерят препитание в професиите си, трудно им е да ги сменят и изведнъж почват да се занимават с нещо, което им е абсолютно чуждо. И за да излязат от едно състояние, те започват да правят някакви неща, които са неприсъщи за нормалния човек, защото аз смятам, че не можеш да бъдеш нормален човек и да мислиш за това как да изкараш парите си като убиваш други хора. Протестирам срещу това. Снимките са правени във Видин, най-бедния район в България.

– Защо правите тази премиера във Велико Търново?

– Защото се радвам, че въобще има кина в България. Да се създава ново кино в страната ни, това е явление. Досега съм присъствал само на погребения на кина. Има градове, в които още няма такива. А сега спираме колата пред една приятна сграда и ето – ново кино.

– Какво ви вдъхнови за филма „Можеш ли да убиваш”?

– Една вестникарска бележка. Прочетох, че 71 процента от българите до 30-годишна възраст живеят още при родителите си, а понеже някои от тези родители са на гурбет в Гърция, Англия, Испания, те се издържат от баба и дядо. Не работят, а се нуждаят и от собствено жилище. Че къде водят гаджетата си, момичетата си тези хора…В този филм аз вкарах такива герои. Това е поколение от хора, които трябва да са професори, лекари, конструктори и т.н., а те още се чудят какво да правят с живота си.

– Дълг към съвременниците ли е този филм?

– Категорично. Разбира се, аз стъпвам на тази тънка плоскост, но в него има и смях, и тъга, и топлота, както в повечето ми филми. Важно е да можеш да разчиташ тези кодове. Досега в премиерите в Лодз, Варшава, той се прие много добре и предизвика смях.

– Това е 11-ят ви филм след промените, като включим и „1952: Иван и Александра”от 1989 г. Много ваши колеги нямаха възможност да направят толкова филми. Чувствате ли се късметлия?

– Да. Определено се чувствам късметлия, но трябва да ви кажа, че в късмета има и някакво мое участие. Аз бях един млад режисьор, който търсеше във всеки миг възможност да направя филм. Не бях от галениците на времето. Така съм устроен, че не влизах в партии и сдружения. Това и ми пречеше, и ми помагаше. Оказа се, че в периода 1988-89 г. всички тези ловкости, да ги наречем, които аз проявявах, за да мога да се промъкна с един сценарий, с втори, за да мога да преодолея една бариера, втора, се оказаха много важни за новото време. Много от моите колеги, талантливи колеги, бяха свикнали тези неща да ги получават почти автоматично. Бяха свикнали с едно отиване в ЦК да си решат въпроса. Аз нямах въобще идеи за такива неща. Мислех, че могат да ме спасят само писане на сценарий, понякога отхвърляне, за съжаление. Така че успях да направя филми, които още се помнят. Всичките ги обичам. Знам им кусурите, добрите страни.

Има ли тема, по която още не сте направил филм, а много искате?

– Това е божа работа. Мечтая само за едно – да имам още здраве и да мога да работя. Истината е, че човек, ако смята, че е направил нещо голямо и е до тук, и не трябва да се усъвършенства, той е умрял.

– Работата с актьорите ли е най-важния момент за вас от снимачния процес?

– Винаги. Не знам дали знаете, но аз имам опит от радиото, театъра още като малък. И нещото, което винаги ме е вълнувало, е актьорската игра. Вече като професионалист, много внимателно подбирах актьорите си и това го доказват всичките ми филми. Обичам да работя с тях. За този филм направихме сериозен кастинг. Вкарахме изцяло нова генерация. Поканих и голямата Емилия Радева, която играе една баба, а вашият съгражданин Николай Върбанов – прекрасен актьор, е в една от главните роли. Това са млади хора, които всички играят в театрите. Но трябваше да подберем нови лица, а не да гледаме едни и същи по екраните, защото малко ни омръзват.

– Оцеляване ли е главната тема във филмите ви?

– Да. Трябва да оцеляваме и да го правим сами, а не да чакаме някой отвън да ни оправи нещата.

– Няколко филма сте посветили на етническата толерантност. Визирам „След края на света”, „Пътуване към Ерусалим”, „Българска рапсодия”. Жива ли е тя още сред българите или е в историята?

– Жива е, макар че не е толкова тачена както едно време. Тя се е проявявала най-вече в страшни времена. Живеем толкова време без война и сега всичко е възможно да направим така, че да не се случва отново. Това е най-важното. Всичко друго може да го преживее човек, няма проблем. Тези филми ги направих с огромно удоволствие и вяра в това, че българинът, въпреки всичко, има търпимост към хората с различни религии.

– Можем ли да говорим за киноиндустрия в България или сме още далече?

– Не, но вървим към това. Филмите си след 1989 г. ги правих след сериозни кастинги. Преди това нещо го нямаше.

– Кои от филмите си ще включите в една ваша кинопанорама, ако вие ги избирате?

– Непременно последния ми филм „Можеш ли да убиваш”, „Бай Ганьо тръгва из Европа”, „Иван и Александра” и „След края на света”.

Ана РАЙКОВСКА, http://regnews.net

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

Арман Бабикян в Русе: Липсата на оставка не ни отчайва, напротив

Неуспехът на масовите антиправителствени протести не ни отчайва. Това заяви в Русе Арман Бабикян, част от "Отровното трио", който бе заедно с адвокат Николай Хаджигенов на среща с жителите на крайдунавския град. Бабикян обясни, че целта на обиколките на...

ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО – песен на Магдалена ДЖАНАВАРОВА и Веселин ПЛАЧКОВ

Песента “ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО”, в изпълнение на Магдалена ДЖАНАВАРОВА и Веселин ПЛАЧКОВ, е шестата песен от проекта “Пеещи артисти”, който стартира на 15 Септември 2020 с песента “Ля Ля” (Людмила Сланева и Герасим Георгиев - Геро), а след това премиера...

Байдън не планира задължително ваксиниране на американците

Джо Байдън

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън не планира ваксинирането на американците срещу Covid-19 да бъде задължително, предадоха световните агенции.

На пресконференция в своя щаб в Уилмингтън, щата Делауер, Байдън каза и че не възнамерява да въведе задължително носене на маски в цялата страна. В същото време той припомни, че след като положи клетва като президент на 20 януари, ще призове американците да носят маска поне 100 дни след церемонията по встъпването му в длъжност.

САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с най-много заразени с новия коронавирус и най-много починали от причиняваното от него заболяване Covid-19. По последни данни на университета „Джонс Хопкинс“ в страната са потвърдени над 14 милиона и 355 хиляди случая на коронавирус. Близо 280 хиляди човека са починали, отбелязва БТА.

Байдън каза, че очаква да положи клетва на ограничена по мащаб церемония.

„Мисля, че ще видите нещо, по-близко до конгреса (на Демократическата партия), а не типична церемония по встъпване в длъжност“, обобщи той.

Байдън имаше предвид проведения предимно онлайн национален конгрес на демократите през лятото, на който той бе утвърден за кандидата на партията на президентските избори в САЩ миналия месец.

„На първо място и най-важно, целта ми е Америка да бъде в безопасност и в същото време хората да могат да празнуват“, подчерта той.

По принцип американските президент полагат клетва на церемония на открито в присъствието на стотици хиляди хора.

Байдън спомена и „мрачния доклад“ за заетостта в Съединените щати в условията на пандемия. Той показва, че икономическото възстановяване буксува, отбеляза той.

Избраният за президент на САЩ прогнозира „мрачно бъдеще“, ако Конгресът не приеме незабавно закон със стимули, който да бъде последван през януари от „стотици милиарди долари“ допълнителна помощ.

Министерството на труда на САЩ обяви в публикуван вчера доклад, че работодателите в страната са създали миналия месец само 245 хиляди работни места - най-малкия брой от април. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха средно 469 хиляди нови работни места.

Рибен фестивал днес и утре в София

В навечерието на Никулден София ще бъде домакин на рибен пазар с прясна риба и морски дарове. Пазарът е част от промоционалната кампания „Фестивал на рибата - вкусно и полезно“, организирана от Министерство на земеделието с цел повишаване на консумацията на риба у нас

Страната ни продължава да бъде на едно от последните места по консумация на риба в ЕС. По последни данни средно за годината на всеки българин се падат под 10 кг риба, докато средната консумация за Евросъюза е над 20 кг на човек годишно.

За да увеличи потреблението на риба и рибни продукти тази година у нас земеделското министерство организира рибни фестивали в различни градове.

Никулденският рибен пазар ще се проведе на ул. Оборище – между храм-паметника „Александър Невски“ и бул. Васил Левски.

Днес и утре от 11,30 до 20 часа посетителите ще могат да пазаруват директно от производители риба, хайвер и др.


Кубрат Пулев: Джошуа има удобен стил за мен, усещането ми е за победа

Кубрат Пулев и Антъни Джшуа

Кубрат Пулев ще се изправи в Лондон на 12 декември срещу световния боксов шампион в тежка категория във версии WBA, WBO и IBF Антъни Джошуа.

Кобрата заминава днес за Острова, а преди отпътуването си даде специално интервю за предаването "Спорт и музика" на програма "Хоризонт" на БНР.

Пулев смята, че и през юни, когато първоначално трябваше да се състои мачът, и сега, е бил достатъчно добре подготвен.

"Смятам, че всяко едно допълнително време е в моя полза, защото човек трупа опит."

"Видях, че Джошуа е като мен. Може да бъде победен. Всеки боксьор има силни и слаби страни."

"Не съм от типа хора, които търсят разузнавачи, за да разбера как се чувства сега съперникът. Важното е аз как се чувствам, а не да се дебнем."

"Аз лично се чувствам уникално, супер, здрав. Отивам да победя."

"В "балона" в Лондон всичко мога да правя. Подготовката ще продължи там. Седмицата преди мача не се тренира толкова усилено, но се поддържа формата."

"Развръзката ще бъде - който надделее и бъде по-устойчив."

"Има едно златно правило в бокса - не бива да се излиза непременно за нокаут, защото можеш да загубиш. Важното е да победя, дали с нокаут или по точки - няма значение."

"Това, че е по-млад с 8 години от мен не му дава предимство. Все пак не е на 23 години, а на 30 и...Даже на мен ми дава предимство. Отговорността не е толкова голяма върху мен, него го смятат за фаворит, така че това е предимство за мен."

"Като стил на игра, той е удобен за мен. Видяхте го и срещу Анди Руис. Първо загуби, а после едва победи. Аз смятам, че срещу Руис щях да спечеля спокойно."

"Ще разчитам на своя екип при отсъствието на български фенове в залата. Подкрепата, която хората дават пред екраните, любовта, която ми изпращат. Това се изпраща в космоса като вибрации, това е най-голямата подкрепа."

"Вътрешното ми усещане е за победа", завърши Кубрат Пулев, когото можете да чуете и в прикрепения звуков файл.


- реклама -

ОЩЕ

Арман Бабикян в Русе: Липсата на оставка не ни отчайва, напротив

Неуспехът на масовите антиправителствени протести не ни отчайва. Това заяви в Русе Арман Бабикян, част от "Отровното трио", който бе заедно с...

ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО – песен на Магдалена ДЖАНАВАРОВА и Веселин ПЛАЧКОВ

Песента “ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО”, в изпълнение на Магдалена ДЖАНАВАРОВА и Веселин ПЛАЧКОВ, е шестата песен от проекта “Пеещи артисти”, който стартира на 15...

Байдън не планира задължително ваксиниране на американците

Джо Байдън

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън не планира ваксинирането на американците срещу Covid-19 да бъде задължително, предадоха световните агенции.

На пресконференция в своя щаб в Уилмингтън, щата Делауер, Байдън каза и че не възнамерява да въведе задължително носене на маски в цялата страна. В същото време той припомни, че след като положи клетва като президент на 20 януари, ще призове американците да носят маска поне 100 дни след церемонията по встъпването му в длъжност.

САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с най-много заразени с новия коронавирус и най-много починали от причиняваното от него заболяване Covid-19. По последни данни на университета „Джонс Хопкинс“ в страната са потвърдени над 14 милиона и 355 хиляди случая на коронавирус. Близо 280 хиляди човека са починали, отбелязва БТА.

Байдън каза, че очаква да положи клетва на ограничена по мащаб церемония.

„Мисля, че ще видите нещо, по-близко до конгреса (на Демократическата партия), а не типична церемония по встъпване в длъжност“, обобщи той.

Байдън имаше предвид проведения предимно онлайн национален конгрес на демократите през лятото, на който той бе утвърден за кандидата на партията на президентските избори в САЩ миналия месец.

„На първо място и най-важно, целта ми е Америка да бъде в безопасност и в същото време хората да могат да празнуват“, подчерта той.

По принцип американските президент полагат клетва на церемония на открито в присъствието на стотици хиляди хора.

Байдън спомена и „мрачния доклад“ за заетостта в Съединените щати в условията на пандемия. Той показва, че икономическото възстановяване буксува, отбеляза той.

Избраният за президент на САЩ прогнозира „мрачно бъдеще“, ако Конгресът не приеме незабавно закон със стимули, който да бъде последван през януари от „стотици милиарди долари“ допълнителна помощ.

Министерството на труда на САЩ обяви в публикуван вчера доклад, че работодателите в страната са създали миналия месец само 245 хиляди работни места - най-малкия брой от април. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха средно 469 хиляди нови работни места.

Рибен фестивал днес и утре в София

В навечерието на Никулден София ще бъде домакин на рибен пазар с прясна риба и морски дарове. Пазарът е част от промоционалната кампания „Фестивал на рибата - вкусно и полезно“, организирана от Министерство на земеделието с цел повишаване на консумацията на риба у нас

Страната ни продължава да бъде на едно от последните места по консумация на риба в ЕС. По последни данни средно за годината на всеки българин се падат под 10 кг риба, докато средната консумация за Евросъюза е над 20 кг на човек годишно.

За да увеличи потреблението на риба и рибни продукти тази година у нас земеделското министерство организира рибни фестивали в различни градове.

Никулденският рибен пазар ще се проведе на ул. Оборище – между храм-паметника „Александър Невски“ и бул. Васил Левски.

Днес и утре от 11,30 до 20 часа посетителите ще могат да пазаруват директно от производители риба, хайвер и др.


Кубрат Пулев: Джошуа има удобен стил за мен, усещането ми е за победа

Кубрат Пулев и Антъни Джшуа

Кубрат Пулев ще се изправи в Лондон на 12 декември срещу световния боксов шампион в тежка категория във версии WBA, WBO и IBF Антъни Джошуа.

Кобрата заминава днес за Острова, а преди отпътуването си даде специално интервю за предаването "Спорт и музика" на програма "Хоризонт" на БНР.

Пулев смята, че и през юни, когато първоначално трябваше да се състои мачът, и сега, е бил достатъчно добре подготвен.

"Смятам, че всяко едно допълнително време е в моя полза, защото човек трупа опит."

"Видях, че Джошуа е като мен. Може да бъде победен. Всеки боксьор има силни и слаби страни."

"Не съм от типа хора, които търсят разузнавачи, за да разбера как се чувства сега съперникът. Важното е аз как се чувствам, а не да се дебнем."

"Аз лично се чувствам уникално, супер, здрав. Отивам да победя."

"В "балона" в Лондон всичко мога да правя. Подготовката ще продължи там. Седмицата преди мача не се тренира толкова усилено, но се поддържа формата."

"Развръзката ще бъде - който надделее и бъде по-устойчив."

"Има едно златно правило в бокса - не бива да се излиза непременно за нокаут, защото можеш да загубиш. Важното е да победя, дали с нокаут или по точки - няма значение."

"Това, че е по-млад с 8 години от мен не му дава предимство. Все пак не е на 23 години, а на 30 и...Даже на мен ми дава предимство. Отговорността не е толкова голяма върху мен, него го смятат за фаворит, така че това е предимство за мен."

"Като стил на игра, той е удобен за мен. Видяхте го и срещу Анди Руис. Първо загуби, а после едва победи. Аз смятам, че срещу Руис щях да спечеля спокойно."

"Ще разчитам на своя екип при отсъствието на български фенове в залата. Подкрепата, която хората дават пред екраните, любовта, която ми изпращат. Това се изпраща в космоса като вибрации, това е най-голямата подкрепа."

"Вътрешното ми усещане е за победа", завърши Кубрат Пулев, когото можете да чуете и в прикрепения звуков файл.


Дидие Рейндерс: Ще настояваме за ясни отговори от българските власти по въпроса за собствеността на медиите

Дидие Рейндерс

На 10 декември еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс ще проведе виртуален дебат с българския парламент по препоръките в доклада за страната ни по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона.

В интервю за БНР комисар Рейнедерс заяви, че ще държи да разбере как в плана за действие на правителството са задействани реформите, за които има отправени препоръки:

„Едно е да имаш план за действие, съвсем друго - да видиш, че реформите са реално задействани. За да дам конкретен пример - за функцията на главния прокурор имаме забележки в доста страни членки. Ясно е, че в България желаем да видим, че са приключени разпоредбите за неговата отчетност“.

Рейндерс каза още, че въпросът със собствеността и свободата на медиите в България, е точно толкова важен, колкото и препоръките в правосъдието и че ще настоява за ясни отговори от българските власти в тази насока:

„Ние бихме искали в отговорите, които ще ни бъдат дадени, да има толкова внимание от страна на българските власти за напредъка за по-голяма прозрачност на собствеността на медиите, колкото е отдадено и в плана за действие в областта на правосъдието“.

Комисарят по правосъдието уточнява още, че ще бъде проведен разговор и за борбата с корупцията и за протестите в България.

Интервюто на кореспондента ни в Брюксел Ангелина Пискова с еврокомисар Дидие Рейндерс, очаквайте днес в предаването „Събота 150“, което започва в 9,30 по програма "Хоризонт" на БНР.

3614 случая на коронавирус при 9530 теста

3614 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 9530 PCR теста. Това показват данните в единния информационен портал към полунощ. Положителни са 37,9% от направените проби.

2536 души са излекуваните през последното денонощие, починали са 147.

В болница остават над 6700 души, в интензивно отделение са 504.

Най-много са новите случаи в София - 675. Следват областите Пловдив (380) и Бургас (257).

Националната информационна система показва, че при 6794  лица-медицински служители у нас е констатиран Covid-19. Нови 170 случая са регистрирани през изминалите 24 часа.


Левски – Арда пряко по “Хоризонт”, днес е и мачът ЦСКА 1948 – Берое

Левски

Нови два мача предстоят в 15-ия кръг на футболната ни Първа лига.

От 14.15 ч. играят отборите на ЦСКА 1948 и Берое, а от 16.30 по програма "Хоризонт" на БНР  ще предаваме срещата Левски - Арда. 

Вчера Черно море загуби от Етър с 0:1.