инж. Магдалена Тодорова: Разчитам изцяло на тях, надявам се – и те на мен!

ЛЮБОПИТНО инж. Магдалена Тодорова: Разчитам изцяло на тях, надявам се - и те...
Днес ще ви разкажем за „място“, където едни симпатични дами от екипа на „Трейс Груп Холд“ материализират мечтанията си с ръцете си. Нарекли са това поле за изява “Нашият свят на фантазии”.
Негови създатели са Николина Кисова и Силвия Костова. В професионален план те са инженери – специалисти в подготовката на тръжни оферти. А в свободното си време изработват ръчно и с много въображение дарове за скъпи на сърцето хора – картички, кутии за бижута, албуми. Към тях постепенно се присъединява и колегата им Гергана Кичева – с идеи и предложения (търсени или не, както се шегува самата тя), за да оформят едно креативно трио. Това, което правят, понякога изглежда сякаш извадено от стария бабин скрин, друг път – носи еклектична изисканост или забавлява с хумористични нотки. Но винаги е неповторимо.
Започват преди цели дванайсет години със семплото желание да отмарят с нещо „различно“ в свободното си време. Поемат на едно уж случайно пътешествие в света на фантазиите си, което вече ги е отвело до нещо, което можем да наречем „страст“. От увлечение по гоблените през декупиране на предмети, та до работа с глина – пътешествието на ръцете и сетивата им е смело и отдадено.
„Първият ми декупаж беше на един … варел, който впоследствие се превърна в маса“ – изненадва ни Силвия. Експериментират с предмети от своето обкръжение вкъщи. Фината техника на декупажа се съпротивлява в началото, но те постепенно я укротяват и под ръцете им започват да излизат кутии за бижута и съхранение на предмети, албуми, празнични декорации, бутилки, вази. Търсят варианти, сменят материали, изпробват техники – щанцоване, изрязване, ембосинг… Хартия, картон, текстил, дърво, дори глина – влизат „сурови“ под пръстите им и излизат неузнаваеми. В домовете им потракват машини за изрязване на щанци, доставят се всевъзможни декорации, лепила, пудри. „Това арт обстановка ли е или хаос? Работа или хоби?“ – ги питаме. Не е нито едно от двете. Не го правят за пари или от артистично тщеславие. То е чисто удоволствие и форма на себеизразяване. Чрез него те се зареждат. Създават. Мечтаят. Забавляват се.
Те трите са дългогодишен екип в работата. Безотказно сработени са. Могат да изготвят и предадат всяко проектопредложение по тръжна процедура професионално и в срок и го правят – успешно.
Прекият им ръководител инж. Магдалена Тодорова – директор Дирекция „Оферти“ в Трейс Груп Холд, споделя, че всички новопостъпили колеги и стажанти в отдела се учат от тяхната работа. Нещо повече: изпитват удовлетворение да работят съвместно с тях. Трите дами винаги са отзивичиви да предадат опита и уменията си на по-младите специалисти. Техният отбор е неизменно във водовъртежа на събития и случки, които сплотяват колегите извън работна среда. „Много ги товаря, но винаги изпълняват задачите си“ – споделя инж. Тодорова и добавя: „Разчитам изцяло на тях, надявам се – и те на мен!“.
Работата им в офиса винаги носи етикет „задружие“. Оказва се – и в творенето е така. Ала независимо от това, всяка от тях оставя своя отличителен отпечатък върху създаденото. „Щом видиш дадена картичка, веднага се разпознава чия е била идеята за първоначалния ѝ облик“, ни разказват.
Знаете ли колко отнема ръчната направа на една единствена дизайнерска картичка? Минимум седмица. Защото те са уникати, не се ползват готови шаблони. Всичко се изработва специално – според конкретния поръчител и характера и интересите на човека, за когото е предназначено. И това има огромно значение – не само защото така всяко изделие на практика се превръща в неповторимо творческо произведение, а и защото носи силата на автентичното, съкровено послание на дара, нарочен от любим за любим човек.
„Трябва да знаеш на кого подаряваш ръчно изработена картичка или кутия – за да бъде оценен смисълът ѝ“, споделя Николина. И добавя, че може и да звучи странно, но картичките в процес на изработка сякаш се влияят от излъчването на човека, за когото са предназначени: ако той е с хубава енергия и предразполагащ, работата спорѝ много и резултатът притежава специфична красота… „Е, мъжете са най-трудни.. Да направиш подобен подарък за мъж е особено предизвикателство – всеки път финалът е различен от първоначалния замисъл, но се харесва!“.
Ако ги запитате с учудено вдигната вежда кога намират време, за да правят всичко това, те ще ви отговорят с усмивка: във всяка свободна минутка – вечер, нощем, през уикендите. Така е с всяка истинска страст – смиряват я, като ѝ се отдават разумно. Срещат безценната подкрепа на семействата си в това, което правят. „Много ми се радват моите деца“ – споделя Гергана. И разкрива още: „Усещат, че това е нещо, което ни помага да се разтоварим от ежедневието, че ни прави по-пълноценни, носи ни спокойствие“. Нещо повече – деца и съпрузи се включват под различни форми активно – „ту в творчеството, ту в логистиката“, смеят се нашите експерти.
Най-големият атестат за майсторството им, разбира се, са верните им „клиенти“ – едва ли има нужда да казваме, че те вече ги наричат „приятели“. Защото споделят с тези фини момичета сходно чувство за естетика. Една осезаема красота, която да докоснеш с пръсти и да остави следа извън виртуалната реалност, извън пошлостта на предмета за еднократна употреба. Личен дар за личен спомен.
Още от ръчнотворените произведения на момичетата може да разгледате в страницата им: Нашият свят на фантазии.

Още теми...