Ива Петрова: Затварянето на въглищните централи ще става плавно и след широка дискусия

Протестно шествие в защита на въглищните централи и мините организират днес работещите в комплекса „Марица Изток“ . Очаква се те да внесат в Министерския съвет подписка с искане за ясна и адекватна политика за прехода на въглищните региони към по-зелена икономика. Срещу искането на Брюксел за точна дата за затваряне на въглищните ТЕЦ-ове синдикалистите искат те да се ползват до изчерпване на запасите в комплекса – нещо, което Европейската комисия вече даде да се разбере, че не може да приеме.

Протест на миньори блокира центъра на София в сряда

„Нашата визия за прехода на въглищните региони трябва да се случва плавно, трябва да бъде справедлив – тоест никой да не се чувства изоставен и с мобилизация на достатъчно финансови ресурси. Заради високите цени преходът трябва да бъде добре управляван“, коментира пред БНР заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова.

„Трябва да има ясни планове, стратегии, да са преценени социално икономическите последици. Да бъде сложен енергийният преход в контекста и на икономическия преход – тоест какво се случва и в другите сектори като индустрия, транспорт, сгради. В същото време трябва да се отчита достъпността и сигурността, устойчивостта на енергоснабдяването.

Във връзка с това ние стартирахме процеса на работа по изработването на енергийна стратегия на страната, защото в момента нямаме такава действаща. И ще се очертаят отделни сценарии по този плавен преход. Независимо, че не е ясно колко ще работи този кабинет, е хубаво работата по стратегията да започне в момента. Защото трябва да има широка дискусия по тези проблеми, които засягат много страни. Този преход трябва да бъде приет и разбран“, каза още в „Преди всички“ Ива Петрова.

Петрова каза, че датата за затваряне на въглищните централи е 2038 година, която ще бъде и записана в Плана за устойчивост и развитие. Това е индикативна дата, каза тя.

„Тази дата се обсъжда като цел. Тя ще бъде потвърдена на база на сценарии, които в момента ние започваме да ги работим – по години каво се случва, какви мощности ще замесятт въглищните централи. В Плана има финасови ресурси, предвидени за заместващи мощности на газ, за нови мощности на ВЕИ- та, подкрепа и мерки за енергийна ефективност в различните сектори на икономиката“, поясни още заместник-министърът на енергетиката Петрова.

„Паралено трябва да се оценят социално-икономическите последици преди да се вземе крайното решение точно какво правим, за да има справедлив преход. Така че, записването на една дата по-скоро дава сигнал и яснота, и рамка. Но ние не говорим – от днес затваряме въглищните централи. Трябва да мислим и как да управляваме този процес“, заяви още пред БНР Петрова.

ЕК приема мерки срещу повишаването на цените на енергията

Близо 110 хиляди души вече са подкрепили подписката, която се очаква да бъде внесена в Министерския съвет по време на днешния митинг-шествие в защита на въглищния комплекс. И докато едната подписка защитава въглищните централи, то друга подписка на Грийнпийс призовава за забрана на рекламите на изкопаемите горива. Събраните подписи до момента са около 30 хиляди, обяснява Лора Фучеджиева. Въглищните централи трябва да бъдат затворени, но поетапно и без работещите в тях да загубят работата си, казват хората пред БНР:

Още по темите в звуковите файлове.

Start typing and press Enter to search