В новия Европарламент страната ни ще има 17 депутати

 

Днес избираме 17-те представители на България в бъдещия Европейски парламент. На евровота участват 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

6 355 633 са българските граждани, които имат право на глас на евровота.

Изборният ден започнa в 7 ч и ще приключи в 20 часа, с възможност за удължаване до 21 ч., ако има опашки.

Освен в страната българи ще гласуват в 191 секции, разположени в 64 държави. Най-много те са в Германия и Великобритания – по 24. Следва Испания с 16 и Гърция с 13 секции.

Машинният вот този път ще се проведе в 3000 секции в страната, има и 300 машини в резерв.

Вотът се отбелязва със син химикал, а знакът в предпочетеното квадратче трябва да е “хикс” или “ве”.

В бюлетината с номера от 1 до 27 са подредени според жребия партиите, коалициите и независимите кандидати. Последното квадратче е за опцията “не подкрепям никого”.

Втората графа е за преференциите. Тази година за първи път номерата са от 101 до 117.

Получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите ще бъдат обявени най-късно три дни след края на изборния ден, тоест – до 29 май./Скандал бг

Гласуването е задължително, но санкции за негласуване няма

В провеждащите се днес евроизбори у нас участват общо 318 кандидати, издигнати от 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. За сравнение на последните избори за ЕП през 2014 г. нашите кандидати са били 313, издигнати от 15 партии, 6 коалиции и три инициативни комитета.

На евроизборите през 2014 г. активността в страната бе 35,84%, а общо за Европейския съюз 42,61%. В състава на досегашния ЕП, избран през 2014 г., съотношението между представителството на двата пола е в полза на мъжете, които са 71%. Жените евродепутати бяха 29%. От българските евродепутати, чиито мандат изтече, жените са само три, останалите 14 са мъже.

За гласуването днес в чужбина са разкрити 191 секции, в които могат да гласуват живеещите и пътуващите зад граница българи. Сънародниците ни, които вече са подали заявление за разкриване на секция, ще трябва да гласуват в съответната секция. Останалите ще могат да гласуват в която и да е секция, след като представят документи за самоличност и попълнят декларация, че не са гласували на друго място.

Същото важи и за всички пътуващи в чужбина българи. В Гърция, където за трите почивни дни се очаква да пътуват много българи, секциите са 13 – три в Атина, една в Солун, една в Кавала, една в Каламата, четири на о. Крит, и по една в Неа Муданя, Никити и о.Родос.

Във Великобритания и Германия има по 24 секции, в Испания са разкрити 16, във Франция – 10, в Италия – 6. По една изборна секция има разкрити в Алжир, Куба, Индия, Мексико и Япония. /Дарик