Изборите в чужбина през погледа на българите там

Тодор Червенков, представител на секционна избирателна комисия в Лион, Франция заяви за БНР, че подготовката за изборния ден са я провели без назначен председател на СИК. По думите му е липсвала каквато и да било комуникация с ЦИК и неяснота до самия изборен ден – кой ще председателства комисията, което са очаквали да каже ЦИК.

„Това е според мен един от най-големите недостатъци на ЦИК – просто няма обратна връзка с тях. Представителят на външно министерство и на посолството изплатиха за седмица три телеграми до ЦИК – без никакъв резултат. Имаме едни телефони на сайта на ЦИК, на които няма смисъл да се звъни. СМС изпращах, имейли – никаква реакция…“, заяви Червенков.

Иначе проблеми с изборите не сме имали. Ние имахме проблем с това, че до събота вечерта нямахме назначена в пълен състав изборна комисия, в неделя слава Богу, всичко протече гладко и не се налагаше да звъним на ЦИК.“, разказа още Червенков.

Въпреки това Червенков каза, че няма да се откаже да участва в организирането и провеждането и на втория тур на изборите за президент.

„Големият проблем е, че ЦИК отказва да проумее, че ние имаме нужда от специално звено, обособено в ЦИК, което да помага само за вота в чужбина“, смята Червенков.

Виктория Шишкова

Още един поглед за организацията на изборите в чужбина – от Великобритания:

Изборният ден при нас премина доста спокойно, може по 20 – ти минута и то само на обяд се изчакаше. В нашата секция се гласуваше с хартиена бюлетина. Процесът се забавяше с попълването на декларация, че няма да се гласува на друго място. Много от хората не знаеха за тази декларация“,  коментира пред БНР Виктория Шишкова. Тя е студентка в Университета на Шефилд и е била член на секционната избирателна комисия в града:

„Протоколите ги предадохме към 22 часа, съвсем навреме се организирахме“, поясни още Шишкова.

„Според мен изборите преминаха спокойно, при предишните имаше само един набит кмет, сега имаше само една изядена разписка“, посочи в „Хоризонт до обед“ Стоил Стоилов, експерт по изборни системи и наблюдател на изборите.

„Много е важно занапред да се изчистят такива проблеми, за които разказа Тодор Червенков – за липсващия състав на СИК – овете. Трябва да сме наясно, че българският изборен процес е хванат за гушата и окупиран от политическите партии.

Нововъзникналите партии решиха, че старите непременно ще ги излъжат и затова поискаха да участват пряко в изборния процес. Това наложи и досега е така – партийна номинация на цялата изборна администрация„, заяви Стоилов.

„Така че, в последния момент могат да се сменят членове на СИК от страна на партиите, в това число дори в изборния ден.

Затова ги разбирам доброволците – те не знаят какво ги чака, кой ще им бъде „сервиран в последния момент. На кого „шурея или балдъзата“ ще се намерят някъде по света и да им ги инсталират в последния момент като членове на СИК“, каза още Стоил Стоилов.

По думите му разговорът за изборите в чужбина дори не е започнал – нито от гледна точка на правата, нито от гледна точка на управление на правата.

„Ако имахме изборен регистър много по-рано, то тогава нямаше да има такъв голям брой подадени заявления за гласуване чужбина. Това щеше да даде възможност да се планира изборния процес по-рано и по-организирано зад граница“, посочи наблюдателят.

Още по темата в звуковия файл.

Start typing and press Enter to search