Изкуство и разум /Art and Mind/

Реж. Амели Равалек
Документален, Обединено Кралство, 2019, 65 мин.
реж. Амели Равалек
Език: Английски, Френски с български субтитри

„Изкуство и разум“ е документален филм, който изследва връзката между изкуството и лудостта. Темата за лудостта вдъхновява някои от най-невероятните художници в историята, а луди хора често изпитват неудържимо желание да създават изкуство. Филмът изследва и как тогавашните творци, визионери и авангардисти, са се стремели да изследват подсъзнанието си като вдъхновение за своето изкуство.

Темата за лудостта е успяла да вдъхнови художниците от Средновековието да създадат наистина великолепни произведения: “Камъкът на лудостта” на Йеронимус Бош и Фламандските майстори, апокалиптичните видения на Питър Бройгел, завладяващите изображения на приюти от Гоя и безброй портрети изобразяващи лудостта, включително “Викът” на Едвард Мунк и „Автопортрет с превързано ухо“ на Винсент Ван Гог.

„Изкуство и разум“ проследява напредъка в изучаването на човешкото съзнание и влиянието му върху изкуството. Анализът на подсъзнанието  вдъхновява художниците романтици да изследват скритите сфери на сънищата и виденията в творбите си. Нововъзникналите психологически теории на Зигмунд Фройд и неговите съвременници по-късно стават основен източник на вдъхновение за сюрреалистите.

Границата между фантазията и лудостта понякога е доста тънка, много известни художници са попадали под пристъпите на лудостта. Ван Гог прерязва ухото си, докато е затворен в психиатрична болница, Уилям Блейк разговаря с мъртви поети, Гоя чува гласове, а Мунк е убеден, че още от раждането си е обречен на лудост. Сюрреалистите Леонора Карингтън, Уника Цюрн и Антонен Арто, също прекарват време затворени в приюти и изразяват в своите произведения докосването си до лудостта.

Историите на художниците аутсайдери са също толкова вдъхновяващи, като се започне от 45-томнния магнум опус на Адолф Вьолфли до завладяващите портрети на шизофренията от Брайън Чарнли. „Изкуство и разум“ разкрива историята на Ар Брют, от зората му в тъмните ъгли на викторианските приюти, до излагането му в най-добрите галерии, музеи и частни колекции в света.

Art & Mind – Official Film Trailer – Amélie Ravalec from Amélie Ravalec on Vimeo.

Start typing and press Enter to search