Изложба „Море“ през погледа на Гроника Кавафян

Изложбата „Море“ на художника Гроника Кавафян беше открита официално в галерия ARTCENTER 12, гр. София.

Родената на брега на “Вечното море” в гр. Варна през 1978г., Гроника Кавафян черпи вдъхновението за 6-тата си поредна изложба от него – морето.

Гроника работи и твори в различни области на изкуството. За нея живописта е част от житейската философия, самата тя е композиция от нюанси на същността си.Търси спокойното равновесие на композицията с деликатни цветни петна и акценти. Вече повече от 5 години,тя се изразява чрез рисуване, декориране и трансформиране на различни пространства.  Създава своите картини с голямо търпение и прецизност, с любов до последния детайл, използвайки любимите си маслени бои. Основната идея на нейното изкуство е да изобрази и да даде форма на идеалното, първоначално чувство за човешкото съществуване – щастие, любов и осъзнаване.

Изкуството й съдържа копнеж към природна и човешка хармония, към красота и радостта от живота. Тя се стреми да даде образ на идеалния, първичен смисъл на човешкото съществуване.

Вдъхновението за нея идва от различни места, но едно от важните е морето. Това е и темата на 6-тата й самостоятелна изложба „Море“,тематична сбирка от 23 живописни платна. С лекота споделя състояния, движения, очарование, които зареждат творчеството й. Впечатляващи морски пейзажи,  морето сякаш се разлива пред нас, а пясъкът свети  под лъчите на щедрото слънце. Неочаквано като „филм на живо” пред нас изникват множество гледки, които мигновено ни пренасят в морския свят и ни карат да преживеем  късче от морския бряг и морските дълбини.

Гроника споделя, че само ако е преживяла всичко емоционално и лично, тогава може да го изрази върху платното.

Песъчинки  щастие, сред прилива,на забързаните ни дни – това е есенцията на изложбата “Море”.

Самата изложба може да се види в ARTCENTER 12 до 1.03.2019г

 „Синьо
Щастливо
Бурно
Спокойно
Искащо и
Даващо
Нестихващо и
Безкрайно
-Какво си ти?
-Аз, Морето.“ – Гроника Кавафян

Start typing and press Enter to search