Как бързо да повишим хемоглобина в кръвта с 5 супер храни

Как бързо да повишим хемоглобина в кръвта – човешкото тяло се нуждае от желязо за гладкия синтез на хемоглобина. Ниското ниво на този протеинов компонент често е резултат от желязодефицитна анемия.

Възможна причина е малабсорбция на микроелементи, свързана с проблеми на стомашно-чревния тракт или прием на определени лекарства. Включването на редица богати на желязо храни в менюто е бърз начин да нормализирате нивата на хемоглобина.

И така, как можем да вдигнем нивата на хемоглобин в кръвта с подходящите храни:

1. Черният хайвер моментално повишава хемоглобина – как бързо да повишим хемоглобина в кръвта

100 г черен хайвер могат да осигурят на организма около 2,5 мг желязо. Този продукт често се препоръчва от лекарите при нисък хемоглобин и анемия. По-специално, полезно е редовно да включвате сандвич с черен хайвер в менюто на бременни жени и юноши, които страдат от желязодефицитна анемия. Струва си да добавите хайвер към диетата не само за медицински цели, но и за превенция.

Черният хайвер има идеално балансиран състав. Освен ценни протеини, продуктът включва витамини (A, B, C, D) и важни микроелементи (натрий, калий, магнезий, цинк, йод). Уникалният състав позволява на този дар от морето да оптимизира функционирането на стомашно-чревния тракт, да повлияе положително на усвояването на желязото. Насищането с микроелементи дава на черния хайвер способността да увеличава броя на червените кръвни клетки, които контролират производството на хемоглобин.

Продуктът има и общоукрепващо действие върху организма, нормализира имунната защита. За терапевтични цели (увеличаване на хемоглобина) черен хайвер може да се използва като намазан върху сандвич. Също така се провеждат курсове на лечение в продължение на 2-3 седмици, при които пациентът трябва да яде по 2 супени лъжици от продукта два пъти на ден.

Можем ли да ползваме червен хайвер за повишаване на хемоглобина?

Червеният хайвер, подобно на черния хайвер, е склад от витамини и микроелементи, който помага на хора с нисък хемоглобин. Наситен е с омега-3 мазнини, служи като доставчик на желязо, натрий, калий, магнезий и фосфор, осигурява широка гама от витамини. Няма друг продукт, който да е толкова богат на фолиева киселина, от която да зависи нормалното функциониране на кръвоносната система. Липсата на този компонент може да доведе до анемия.

Бременните жени често биват съветвани да „лекуват“ нисък хемоглобин с червен хайвер, тъй като съставът му е изключително полезен за нероденото бебе. Принципът на използване на червения хайвер е същият като при черния хайвер. Продуктът е най-полезен в чиста форма, също така е добре дошъл като добавка към салати. Може да го използвате и за приготвяне на сандвичи.

Ето една подходяща рецепта за вкусна и здравословна салата с червен хайвер за тези, които не харесват този продукт в чист вид. В допълнение към хайвера, ястието включва и други елементи, които доставят на тялото желязо:

  • 100 г червен хайвер;
  • 150 г сирене;
  • 3 картофа;
  • 2 моркова;
  • 3 яйца;
  • малко майонеза;
  • консерва черен дроб от треска.

Морковите и картофите се сваряват и охлаждат. Нарязват се заедно със сиренето с едро ренде. Консервираната храна се освобождава от маслото, черният дроб се омесва с вилица, яйцата се нарязват на ситно.

Всички елементи се подреждат в купа в следната последователност: картофи, черен дроб, яйца, след това моркови и сирене. Всички слоеве са леко покрити с майонеза, отгоре се разпределя хайвера. Само 100 г от това вкусно ястие ще дадат на човек около 0,8 мг желязо, като ще попълнят резервите от калий, калций, кобалт, йод и други полезни вещества.

2. Шам фъстък – рекордьорът по съдържание на желязо

Шам фъстък – рекордьорът по съдържание на желязо

Рекордът по съдържание на желязо беше поставен от неочакван хранителен продукт – шам фъстък. 100 г от тези вкусни ядки съдържат около 6 мг от това ценно вещество. Не е изненадващо, че редовната консумация на шам фъстък е изключително полезна за хора, които се опитват да нормализират ниските нива на хемоглобина.

Лесно е да проверите това, като разгледате техния състав, 100 г ядки съдържат:

  • микроелементи (желязо, магнезий, фосфор, мед, калий, манган);
  • протеин (приблизително 20 г), доставящ ценни аминокиселини;
  • въглехидрати (25 г);
  • витамини А, В (1, 6, 9), Е, нишесте;
  • мазнини (около 50 г), които осигуряват есенциалните мастни киселини на организма, наситени и ненаситени.

Включването на шам фъстъка в диетата в умерени количества ще ви позволи бързо да върнете хемоглобина към нормалното ниво. Това ястие подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система, понижава холестерола. Една шепа шам фъстък на ден е достатъчна за ефективното укрепване на имунната система, предотвратяване на тумори, „отлагане“ на процеса на стареене.

Можете да ядете шам фъстък не само в чист вид, този полезен продукт често се използва при приготвянето на салати. Рецептата, която е добра за хемоглобина, включва естествени доставчици на желязо – нар, морков. За готвене ще ви трябва:

  • половин нар;
  • малко моркови;
  • малко заквасена сметана (кисело мляко);
  • захар (на вкус);
  • рукола.

Нарът се освобождава от зърната и се смесва с настърганите на ренде моркови. Към сместа се добавят захарта и заквасената сметана, като се разбърква добре. Шам фъстъкът се запържва (тиганът трябва да е сух). Сместа се разпределя върху листа от маруля, ястието се овкусява обилно с шам-фъстък отгоре.

Това е пример за здравословна салата от шам фъстък с храни, съдържащи желязо. За хемоглобина и състоянието на имунната защита, маслото, приготвено на базата на шам фъстък, също ще бъде полезно. С негова помощ можете да започнете регенерация на клетките, да повишите жизнеността, да нормализирате работата на стомашно-чревния тракт.

3. Руският сладолед пломбир бързо повишава хемоглобина!

Руският сладолед пломбир бързо повишава хемоглобина - как бързо да повишим хемоглобина в кръвта

Много хора отказват сладолед, мотивирайки решението си с неговото високо съдържание на калории. Този „мразовит” деликатес, с който хората се запознаха по времето на Наполеон III, е изключително полезен в борбата с ниския хемоглобин. Сладоледът „пломбир“ се усвоява перфектно от тялото, като съдържа следните ценни компоненти:

  • желязо, калций, фосфор, магнезий;
  • витамини В, А, D, Е;
  • протеини;
  • въглехидрати.

Ниският хемоглобин е придружен от такива прояви като хронична слабост, умора, безсъние, тахикардия. Има и външни „сигнали“: крехкост, суха коса, разслояване на ноктите, бледа кожа. Пломбирът не само „дава“ желязо на тялото, но и благодарение на витамините от група В, ценните минерали, нормализира съня, подобрява състоянието на косата и кожата, осигурява енергийните запаси.

В разумни количества има благоприятен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система. Рецептите за домашен сладолед са ефективни за решаване на проблема с ниския хемоглобин. Трябват ви 2 жълтъка, половин чаша захар, 3/4 чаша сметана. Всички съставки се смесват. Получената смес се загрява в тенджера на слаб огън (да не заври), излива се във форми и се замразява.

Можете да изпечете три ябълки във фурната и да ги смесите с 3/4 чаша сметана. Добавете замразената смес и сложете всичко отново във фризера за известно време. Такова ястие ще осигури на тялото желязо (1,57 мг на 100 г), кобалт, магнезий, мед и ще помогне да се запасите с ценни витамини. Ябълките при желание могат да бъдат заменени с други плодове, съдържащи желязо – райска ябълка, круша, киви, дюля.

4. Червеното месо е много ефективно – как бързо да повишим хемоглобина в кръвта

Червеното месо е много ефективно  - как бързо да повишим хемоглобина в кръвта

Абсолютният шампион сред месните продукти, който има положителен ефект върху индекса на хемоглобина, е говеждото месо, което много превъзхожда в това отношение свинското и телешкото месо. Процентът на усвояване на желязо от говеждо месо е 22%.

Например в 100 г телешко месо се съдържа 2,2 мг желязо. В него присъстват и други ценни компоненти:

  • минерали (кобалт, йод, цинк, калий, калций, магнезий);
  • витамини В (1, 2, 5, 6, 9), Е, РР;
  • протеини;
  • аминокиселини.

Редовното добавяне на говеждо месо в менюто не само повишава понижения хемоглобин. Също така, има „почистване“ на състава на кръвта поради съдържанието на хемово желязо. Месото има благоприятен ефект върху състоянието на кожата и косата, подхранва клетките с кислород, активира метаболитните процеси. Продуктът е високо ценен и заради високата си концентрация на цинк, което му позволява да засили имунната защита на организма, да увеличи енергията и да облекчи слабостта.

Говеждият черен дроб е друг ефективен доставчик на желязо за пациенти с ниски нива на хемоглобин. Продуктът е наситен с мед, калций, витамин С и други елементи, които насърчават усвояването на желязосъдържащите храни от организма. Богатството на ценни микроелементи и витамини позволява на черния дроб да въздейства укрепващо върху косата и кожата.

Как да пречистим кръвоносните съдове по естествен начин

Съвет: дългосрочното пържене, задушаване или варене – всички тези процеси лишават месото от ценни компоненти, предизвикват разрушителен ефект върху желязото. Продуктът има максимален ефект върху повишаване на хемоглобина само в полуизпечена форма (с кръв). За целта можете да направите шиш кебап например. Но имайте предвид и за негативните аспекти! Суровото месо е източник на паразити!

Варено е полезно да се яде телешки език, като този хранителен продукт е добър „проводник“ на желязо. Дивечовото месо също ще донесе ползи на хората с нисък хемоглобин. В менюто можете да добавите заек, патица, дива свиня, сърна и др. Принципите на готвене са същите като при телешкото месо.

Ако месото е включено в менюто за нормализиране на нивата на хемоглобина, не трябва да го ядете заедно с храни като хляб, овесена каша, тестени изделия. Тези храни произвеждат свързващ ефект върху желязото в червата, като пречат на пълното му усвояване от организма. Като гарнитура, зеле, картофи, зелен грах, боб ще бъдат по-ефективни. Диетолозите смятат, че оптималното съотношение на животинските и растителните продукти е 1:3. Струва си да се придържате това правило за най-ефективното попълване на дефицита на желязо.

5. Нар – как бързо да повишим хемоглобина в кръвта

Нар - как бързо да повишим хемоглобина в кръвта

При липса на желязо в организма се твърди, че човек трябва да добави нар към менюто си. В 100 г от този продукт присъства приблизително 1 мг желязо, което му позволява да има положителен ефект върху състоянието на хемоглобина. Химичният състав на нара (100 г) е както следва:

  • протеини 0,9 г;
  • вода 79,2 г;
  • въглехидрати 13,9 г;
  • мазнини 0 г;
  • витамини (В5, В6, В12, Е, Р, С);
  • минерали (желязо, калций, калий, натрий, магнезий, фосфор).

Нарът е плод, който стимулира синтеза на хемоглобин, не само поради високата концентрация на желязо в него. Най-важните витамини, които присъстват в този продукт са B6, B5, B12, P, C. Имайте предвид, че нарът е полезен за повишаване на хемоглобина като цяло!

Не е необходимо да правите сок от него, още повече да купувате готов сок. Практиката показва, че сокът рядко помага на някого.

Всеки витамин в нара изпълнява определена функция:

  • Високата концентрация на витамин С има благоприятен ефект върху усвояването на желязо от организма и има положителен ефект върху състоянието на имунната система.
  • Пантотеновата киселина (витамин В5) е необходима за поддържане на имунитета, стимулира синтеза на хемоглобин.
  • Витамин В6 е важен за имунната система, липсата му често води до развитие на анемия. Този елемент активира метаболизма, повишава усвояването на желязото.
  • Витамин В12 в достатъчно количество осигурява високо качество на хемопоезата.
  • Витамин Р има укрепващ ефект върху състоянието на човешките кръвоносни съдове.

Как да направим богата на протеин салата – 4 супер вкусни идеи

Не забравяйте, че нарът се превръща в истински доставчик на желязо за тялото, като е изключително свеж. Това не пречи на добавянето на вкусни плодове към здравословни за хемоглобина салати. Рецептата, в допълнение към нар, който включва други храни, ценни за хемоглобина, ще изисква следните съставки:

  • 50 г ядки (орехи);
  • половин нар;
  • няколко картофа;
  • един морков;
  • едно цвекло;
  • 200 г пилешки гърди;
  • сол и майонеза на вкус.

Зеленчуците се сваряват и се обелват, а след това се нарязват на малки кубчета. Пилешкото месо се сварява и се нарязва на кубчета. Нарът се обелва, ядките се нарязват. Всички елементи се нареждат в следния ред: картофи, моркови, майонеза и сол на вкус, цвекло, филета, отново сол и майонеза (може и черен пипер). Отгоре се подреждат орехите и семената от нар.

100 г вкусна салата ще осигурят на организма около 1,27 мг желязо, наситено с йод, калий, кобалт, калций и важни витамини.

Здравословните храни, наситени с желязо, са най-бързият начин за попълване на дефицита му в организма и за повишаване на нивото на хемоглобина. Ето защо, след като сте забелязали симптоми, които показват намаляването му, на първо място е необходимо да не се хващате за лекарства и витаминни комплекси, а да преразгледате собственото си меню, като добавите храни, съдържащи желязо.

Следете ни в нашата Фейсбук страница за още полезни неща!

Източник и снимки: ayzdorov.ru / pinterest.com

The post Как бързо да повишим хемоглобина в кръвта с 5 супер храни appeared first on Как да правим нещата – полезни съвети..

Start typing and press Enter to search