Как да отслабнем с помощта билки?

Затлъстяването представлява значително отлагане  на мазнините в мастните депа на организма в следствие смущение в регулацията на мастната обмяна, което води до рязко увеличаване на телесната маса и до смущения в редица други органи и системи.

От известните досега проучвания в различни страни се установява, че от 10 до 30% от населението е с наднормено тегло. При повечето случаи (80-90%) се установява,  че причината за затлъстяването е  увеличеното приемане на храна вследствие на повишен апетит, което може да бъде трайно или периодично. Увеличаване на килограмите се получава и при водене на заседнал начин на живот. Значение имат и наследствените фактори. Често се установява, че един или няколко членове на едно семейство имат затлъстяване или други обменни заболявания – диабет, подагра и др.

Най-голямо значение за на развитието на затлъстяването имат  поетите с храната въглехидрати.  Те стимулират панкреаса към увеличено отделяне на инсулин, който има липогенно действие. Установено е, че ритъмът на хранене също има голямо значение за правилното усвояване на храната.

Нормалното телесно тегло се установява като ръстът в сантиметри се намали със 100. Ако телесното тегло надвишава полученият резултат с 10% – затлъстяването е първа степен, при 30%  – 49% – затлъстяването е 2 степен, при 50-90% затлъстяването е трета степен, при над 100% – затлъстяването е  четвърта степен.

При затлъстяване  се наблюдават смущения и от страна на други органи и системи – хиперхолестеролемия, артеросклероза, хипертония, холелитиаза и др. Смята се, че миокардният  инфаркт е 2 -3 пъти по-чест при хора с наднормена маса, а 30 -40% от тях развиват диабет.

Храната трябва да бъде с намалена калоричност, разпределена на 3 -5 приема и да се пият по-малко течности. Препоръчват се и умерени физкултурни занимания, гимнастика, разходки.

Фитотерапията е подходящ метод за лечение както за самото затлъстяване, така също и на неговите усложнения. Добре подбраните билкови комбинации регулират успешно смутената въглехидратна, мастна и водно-солева обмяна, осмотичните процеси, йонното съдържание и т.н.

При фитотерапията основно се цели да се нормализира апетитът, да се постигне диуретичен ефект и да се ускори пасажът през дебелите черва, с което се смущава резорбцията на мазнините. Лечението на затлъстяването не трябва да води до драстично отслабване. При провеждането на фитотерапия намаляването на теглото не трябва да надвишава 3 кг на месец. Ускореното отслабване е изтощително за организма, намалява тургорът  на кожата, появяват се бръчки, обърква метаболизма и тялото реагира с йо-йо ефект.

Принципът на комбиниране на лекарствените растения против затлъстяване е  – един силен лаксатив, един добър диуретик, едно регулиращо обмяната средство и едно газогонно средство. Така се поощрява отделянето по всички пътища. Дозата трябва да осигури желаното действие – необходимия лаксативен и диуретичен ефект.

Start typing and press Enter to search