Как да разберете, защо го ревнувате? Предупреждение: няма да ви хареса!

Да поразсъждаваме за любовта и ревността

Какво е любов и какво е ревност

 

Предупреждение:

Ако сте много ревнива жена, не четете нататък. Няма да ви хареса. Разгледайте други интересни статии в сайта, например от категория ПИТИЕТА. Има забавни коктейли с джин, които могат да направят ревността ви по-игрива.

А за всички, които ще продължат да четат, като начало да кажем две-три думи за любовта. Някак да уточним дефинициите.

Как жената обича истински, без корист?!

Да обичаш някого означава той да е… на първо място – да го наречем така. Първо той, после ти и всички останали. Така обичат жените. И това да е рефлексно състояние във всяка ситуация. Въпреки всички вариации и моментни отклонения в ежедневието. Те са по-скоро като да стъпиш накриво – болката веднага те връща в правилно положение.

Да изпитваш страст към него означава да искаш да го прегръщаш, целуваш, докосваш, да обичаш да го наблюдаваш. Това означава, че когато той ти позволява да го правиш, това ви харесва и на двамата.

Обич и страст – любов.

Ако някога си чувствала или казвала думи като „липсваш ми“, „не мога без теб“, „не искам да живея без теб“, „нуждая се от теб“ и все в този ред щуротии – това не е любов.

Какво означават тези почти еднакви състояния?

„Липсваш ми“ – користно емоционално изнудване на другия. Паника, какво друго да правиш сега като го няма. Тревога. Егоизъм. Трябва ти, както ти трябва нож, за да си обелиш ябълка. Ако не захапе ябълката – това те нервира, нали? Не знам защо мъжете се радват на това, да чуят от някоя жена, че й липсвал. Той може да й липсва и като е до нея денонощно, ама тя да не се оплаква от това. „Липсваш ми“ не е обич, а егоистичен каприз. Бавен, системен трик за обсебване на другия.

„Не мога без теб“, „не искам да живея без теб“ – това пък си е чист емоционален срив, от тези женските, за които и хормоните не са оправдание. Дори не е ясно какво точно значи това –  умрял ли е, какво…?! Ако сте пред раздяла или изобщо не сте се събирали – просто не му е интересно с теб, тогава за какво ти е? Стига инат на егото. Ако сте заедно – как може да ти липсва човек, когото имаш…  Ако наистина не можеш без някого – посети психоаналитик или спортувай. Намери си занимание докато дойдеш на себе си. Алкохолът и хапчетата не са решение, напротив. Задълбочават заблудата ти.

„Нуждая се от теб“ – ако някоя жена вярва в това, когато го изрича на любимия си, то е ясно, че го използва, че и нагло му го казва. Бизнес история независимо дали се търгува с пари или чувства. Паразитни взаимоотношения. Такива вампирски състояния също са странни и изключват обичта и любовта -които според християнството, а и не само са безусловни състояния. Готовност да дадеш на другия, а не да му взимаш, още повече чрез манипулации.

Какво казахме до тук?

 Да изпълвате думите със съдържание, а не просто да ги употребявате като тривиални фрази. Любовта е страст и обич към един човек. Любовта е съвкупност от позитивни желания. Когато е споделена – наричаме го истинско щастие, истинска любов, защото реализираме на практика всичките си позитивни желания. Не остават теоретична мечта, а сбъдната.

Любовта изключва състояния като: „липсваш ми“, „нуждая се от теб“, „не мога без теб“ и други негативни „обяснения“. Любовта е чисто и свято чувство и този процес не включва единствено число на драматични състояния. Всякаква друга „любов“ е мимолетно състояние, от което бързо се отказваме или търпим по навик или заради корист, дълго време, докато не се изроди в психо-драма. Инертността не е любов.

Много малко хора могат да обичат истински. Това умение е инстинкт на увереността, че има какво да дадеш на другия, можеш да го правиш безусловно, ако той ти позволи. И вероятно затова се казва, че любовта е за смелите, не тези, чиято душа ще се разплаче в посока „липсваш ми“, „не мога без теб“ още преди да имате връзка. Затова избърши си сопола и помисли обичаш ли го наистина или просто ти е достатъчно това, което си отмъкваш от него кажи-речи насилствено.

РЕВНОСТТА

Как да разберем, защо го ревнуваме?

Правилният отговор ще даде насока и на въпросите: обичам ли го, колко и защо.

Няма такова състояние: ревнувам го, защото го обичам.

Вариантите са ясни:

  1. От злоба
  2. От завист
  3. От чувство за малоценност
  4. От страх, че ще ви изостави – ако му нямате доверие изоставяйте го вие още сега.
  5. От усещането, че не му пука за теб
  6. Инат за обсебване и притежание
  7. Наранено его
  8. От несигурност, че може да ви предаде
  9. От напрежение, че ето излага ви, като показва внимание към друга – нещо което може само да ви радва, че е галантен.

И така нататък… все усещания в категория „аз“. Тези в единствено число. Ако наистина се обичате, не е нужно да се занимавате с глупости и да пълните насилствено с измислено съдържание някои от тези девет вариации на странното ви душевно състояние. Защото ревност в този вид означава не само, че няма обич от ваша страна към него, а и че май доста скучаете. Намерете си занимание, от което се чувствате щастливи. Не тормозете мъжете.

Има един по-друг начин на ревност – нарича се желание. Ревнуваш го, не защото е прегърнал друга – все едно коя, а защото изпитваш копнеж ти да си на нейно място в този момент, за да усетиш удоволствието, което той изпитва от близостта ви. Защо този блян го наричаме ревност? Защото не го изпитваш към друг, поне към момента. Ако ревнувате така – това си е чиста любов! Наслаждавайте й се без да я изнасилвате. Ако е възможно, той ще я сподели. Както казват вярващите „Бог създава любовта и я пази“. Или както казва народа „ако е писано – ще стане“. Кой мъж се отказва от това да е щастлив… Ако не е щастлив с теб, тогава за какво ти е? Не може да си щастлива с не щастлив мъж до себе си.

Всички останали състояния на ревност са психопатии – вземете мерки и не се увличайте в негативни посоки! Освен ако на него не му харесва да бъде обсебен, използван, потискан… има ги всякакви. Тогава – измъчвайте го. Садо-мазо любов. Има клиничната пътека за садомазохизъм в сексуално отношение по МКБ10 (общоприетата класификация за кодиране медицински диагнози разработена от Световната здравна организация). Същото, но в духовно отношение – май още не е освидетелствано официално, че е болестно състояние, така че самолечението е единствената алтернатива.

Ако не сте съгласни – не сте срещнали мъжа, който можете да обичате истински. Или просто не можете да обичате по смисъла на любов – обич и страст.

Start typing and press Enter to search