Билки: Как да се лекуваме с мащерка?

Мащерката е силно ароматна билка, която има чудодейни свойства. Тя е особено препоръчителна при възпаления на кожата, поради своето антисептично действие.

Почиства добре, като същевременно отваря порите и регулира дейността на мастните жлези. Ето защо, ако имате мазна кожа компресите с мащерка са много подходящи.

Всичко, което трябва да направите е да залеете една супена лъжица листа и цвят от мащерка с 400 г вряща вода, след което да оставите отварата да кисне 10-15 минути.

Баните с мащерка пък действат успокояващо на нервната система и лекуват заболявания на дихателните пътища. Мащерката има дезинфекционно и дезодориращо действие. Тя облекчава симптомите и действа бързо и ефикасно.

Ако страдате от изпотяване на дланите или краката се прави запарка с шепа мащерка и половин литър вряща вода. Билката престоява една нощ. След прецеждане се добавя стипца на върха на ножа. Ръцете или краката се топят многократно в отварата и се оставят да изсъхнат.

Може също да си направите и крем за лице с мащерка. При употребата му скоро отзвучават екземи, гнойни пъпки и сърбежи. Засегнатите участъци се мажат вечер след почистване. Кремът се приготвя от 1 чаена лъжичка мащерка, 1 чаена чаша вода, 50 грама безсолна свинска мас и 10 грама прясно масло. Мащерката се запарва във водата и се оставя да кисне покрита 30 минути. После се прецежда. Маста и маслото се топят заедно на водна баня при постоянно бъркане. Долива се отново затоплената отвара от мащерката. Сместа се държи добре затворена в порцеланов съд на хладно.

Start typing and press Enter to search