КАКВИ СА НАЧИНИТЕ ДА СТАНЕМ ПО УСТОЙЧИВИ КЪМ ВИРУСИТЕ?

ЗДРАВЕ КАКВИ СА НАЧИНИТЕ ДА СТАНЕМ ПО УСТОЙЧИВИ КЪМ ВИРУСИТЕ?

Д-р Радина Андонова от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА с ценни съвети при появата на първите симптоми на грип и вирусни инфекции

Грипът, за разлика от останалите остри респираторни заболявания, се отличава основно с това, че занижава чувствително имунната система, което е предпоставка за развитието на вторични бактериални инфекции. Освен това, грипът е едно системно заболяване, което засяга всички органи и системи на човешкия организъм. Характерното за него е, че започва остро и внезапно. Често пъти само за няколко часа заболелите вече са с висока температура от 39-40 градуса, изпитват болка в очните ябълки и са със силно главоболие. Останалите респираторни збаолявания протичат по-леко, с по-ниска температура и често пъти хората с една банална вирусна инфекция, като настинка например, могат да ходят дори и на работа.

КОГА Е ВРЕМЕ ЗА АНТИБИОТИК?

Когато имаме висока температура в даден момент – над 38 градуса, тя трябва да бъде понижена и това се случва с антипиретични средства. Витамините също имат имуностимулиращо действие на едно такова заболяване. Но не бива да разчитаме само на тази терапия, защото има риск от развитието на вторични бактериални инфекции и усложнения. Затова е хубаво да се предприеме и специфична противовирусна терапия. За максимален ефект при грип – лечението трябва да започне в първите 24 до 48 часа.

КАКВО В ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА ВЪЗПАЛИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС – ТЕМПЕРАТУРА, ВЛАЖНА КАШЛИЦА ИЛИ ПОЯВАТА НА ХРАЧКИ, ТРЯБВА ДА НИ НАСОЧИ КЪМ ТОВА, ЧЕ ИНФЕКЦИЯТА СЕ УСЛОЖНЯВА?

Грипът като инфекция започва със споменатите вече симптоми, но към втория-третия ден се появява кашлица. Тази кашлица не е нещо нетипично, тя е част от самата вирусна инфекция, т.е. появата на кашлица в първите дни на една вирусна инфекция не е повод да вземем антибиотична терапия. Кашлицата първоначално е суха дразнеща, а впоследствие става леко влажна със слаба експекторация. Тя продължава в рамките на 5-7, дори и до 10 дни и не е белег, който изисква стартиране на антибиотична терапия.
До антибиотик стигаме, когато организмът е показал признаци на подобрение, температурата е спаднала, чувстваме се леко по-добре и изведнъж температурата отново се повишава, усещаме задух и тежест в гърдите, експекторацията става по-обилна, има промяна в оцветяването на отделените секрети, които могат да станат жълто-зеленикави. Тогава вече има смисъл от антибиотик, тъй като може да става дума за насложена вторична бактериална пневмония.

КАКВИ СА НАЧИНИТЕ ДА СТАНЕМ ПО УСТОЙЧИВИ КЪМ ВИРУСИТЕ?

Изключителна важна е профилактиката, която е хубаво да започнем по-рано. Препоръчително е в есенния период да се приема повече прясна храна, витамини. От значение е и достатъчният сън, както и високата физическа активност. Нещо, което трябва да правим и вкъщи, и в училищата в хода на вирусната инфекция и на грипната епидемия е да проветряваме редовно. Задължително е и честото миене на ръце, тъй като вирусът попада по повърхностите и остава жив още няколко часа. Освен това, трябва да избягваме здрависването, както и контакта с много хора в затворено помещение. Това е изключително рисков фактор във времето на епидемия.

източник Военномедицинска академия – ВМА

Популярни

Още теми...