Как евроизборите ще повлияят в отделните страни от ЕС

Отвъд определянето на баланса на силите в следващия Европейски парламент изборите тази седмица може да имат сериозен ефект върху политиката в индивидуални страни членки, отбелязва Ройтерс.

Във Франция изборите са референдум за първите две години от мандата на президента Еманюел Макрон. Ако неговият резултат се окаже по-слаб от този на крайната десница на Марин льо Пен, както сочат прогнозите, това ще бъде силен удар за амбициите му.

Лошо представяне на консерваторите на Ангела Меркел в Германия може да даде тежест на призивите към канцлерката да разкрие повече детайли от предстоящото си оттегляне от властта на фона на очаквано силно представяне на крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Във Великобритания изходът от вота ще бъде използван и от привържениците, и от противниците на Брекзит и вероятно ще бъде още един пирон в ковчега на мандата на Тереза Мей.

Кампанията в Италия доведе до още по-голям разрив между партньорите в управляващата коалиция – крайнодясната „Лига“ и антисистемното движение „Пет звезди“, и излага бъдещето ѝ на риск. „Лига“ се надява да успее да заздрави позициите си.

В Дания подкрепата за ЕС е на исторически високо ниво най-вече заради хаоса около Брекзит. Евровотът идва само 10 дни преди националните избори и бе фокусиран над климатични промени и граничен контрол.

Изборите ще тестват популярността на националистите от управляващата в Полша „Право и справедливост“ преди парламентарния вот през октомври или ноември. Анкетите сочат оспорвана надпревара с опозиционна коалиция от партии, която може да успее да формира правителство през есента.

Ирландия няма популистки или крайнодесни сили, нито истински евроскептични кандидати. Основният фокус е върху вътрешни проблеми.

В Испания евровотът съвпада с местни и регионални избори, смятани за ключ към преговорите за ново правителство след парламентарния вот на 28 април. Тогава социалистите на Педро Санчес спечелиха, но без мнозинство и трябва да си осигурят подкрепа от други партии, за да останат на власт.

Евроизборите в Португалия са смятани за генерална репетция за парламентарните през октомври, когато се очаква социалистите на премиера Антониу Коща да спечелят, но без да получат парламентарно мнозинство.

В Унгария партията ФИДЕС на премиера Виктор Орбан се очаква да си осигури стабилна победа. Евровотът няма значително влияние върху вътрешната политика на страната, в която Орбан е циментирал властта си до следващите избори през 2022 г. По-важно е дали ФИДЕС ще напусне Европейската народна партия, за да се присъедини към крайнодесни националисти в новия Европарламент.

http://bnr.bg

Start typing and press Enter to search