Как липсата на SSL сертификат се отразява на посещаемостта на сайта ви

ЛЮБОПИТНО Как липсата на SSL сертификат се отразява на посещаемостта на сайта ви

Най-важната задача за един активен онлайн потребител е да защити личните си данни от изтичане в Интернет пространството. Ако сте собственик на бизнес, който разполага с данните на своите потребители, е необходимо да подходите с внимание към проблемите с онлайн сигурността.

Направете всичко възможно да покажете на потребителите си защо вашият сайт е сигурен за техните данни. Така потребителите ви ще запазят доверието си върху вас и ще ви бъдат лоялни през годините. Ако не им предадете усещането за сигурност, рискувате да имате сериозен отлив при посещаемостта на вашия сайт.

Потребителят ежедневно използва своите лични данни, когато иска да влезе в своята поща, когато води бизнес комуникация, за да пазарува онлайн, да разплаща различни видове услуги или да сърфира в социалните мрежи.

Най-сигурният начин да предпазите всичките тези потребителски данни е, като използвате SSL сертификат на вашия сайт. Освен технически да подсигурите сайта си е необходимо да покажете на потребителите си как да разпознават вашия сигурен сайт, като сигурен и по какви критерии да ви отличават от всички останали несигурни сайтове в мрежата.

SSL сертификатът има ключова роля за вашето класиране в търсачките, защото с него сайтът ви ще се отваря по-бързо и също така ще можете да удостоверите сигурността на сайта си пред вашите клиенти.

Google вече посочва всички сайтове, които нямат активен SSL сертификат, като ненадеждни, което много бързо може да срине репутацията ви­­­­­­­ сред вашите клиенти. Тези мерки са част от глобалната тенденция Интернет пространството да се превърне в едно по-сигурно и защитено място, където потребителите да се чувстват спокойни и защитени.

SSL сертификат – какво представлява

Сертификатът представлява криптографски протокол, който се използва за криптиране и защитаване на връзката на потребителите към вашия сайт с основната цел да предпази данните от посегателство на различни онлайн недоброжелатели.

Принципът му на действие е следният:

Когато клиентът се опита да влезе в даден сайт, неговият браузър прави заявка към сървъра, а след това сървърът му връща отговор.

Вече получил отговор, браузърът на клиента проверява информацията за сертификата с трета страна и може да се довери, че сайтът, с който е установил контакт, притежава легитимен SSL сертификат.

Използвайки данни от сертификата, се генерира предварителен ключ за криптиране и се изпраща към сървъра.

Той от своя страна го декриптира и заедно с браузъра предприемат нужните стъпки за генериране на финален ключ за криптиране, с който се шифрова цялата комуникацията помежду им.

 „SSL сертификатът е едно от най-сигурните средства за защита на личните данни в онлайн пространството. Наличието му на сайта потвърждава пред обществеността, че бизнесът ви приема сигурността, като основен приоритет!  SSL сертификатът защитава връзката между сървъра и клиента и предоставя защита за чувствителната информация на клиента. Можете да разберете, че един сайт притежава SSL сертификат по катинарчето пред името на конкретния сайт.

Освен за сигурността на информацията, сертификатът се грижи най-вече и за това тя да остане непроменена преди да достигне до получателя и защитена от подслушване. Сайтовете, които използват сертификат за сигурност, са предпочитани от Google и всички останали онлайн търсачки, което е още един стимул за собствениците на сайтове. Това само по себе си спестява доста инвестиции, време и усилия за подобряване на индекса на доверие в сайта ви.

Времето за издаване на сертификат зависи от типа на избрания сертификат, също така от вида на информацията за удостоверяване и от бързината на изпращане на информацията обратно към издателя. Можем да кажем, че цялата процедура на заявяване на сертификат и активирането му варира от няколко минути до максимум 10 дни, в зависимост от вида на сертификата, който сте избрали за вашия сайт.“ , коментира Юлиян Бориславов, управител на хостинг компания ICN.Bg

Как изглежда сайт с  валиден SSL сертификат

Сайтовете с активен SSL сертификат показват катинарче в горния ляв ъгъл на вашия браузър, в непосредствена близост до името на сайта. Ако сайтът не притежава никакъв сертификат, на мястото на катинарчето ще пише – Not secured.

Повечето SSL сертификати може да съдържат домейн име на конкретна компания или директно нейното име, адрес, град или държава. Освен това съдържат и дата на изтичане на валидността на сертификата и подробности за сертификационния център, който е издал сертификата.

В зависимост от вида на сертификата и браузъра, който използвате, адресното поле може да изглежда по различен начин.

Ето така изглежда през браузъра Mozilla Firefox:

SSL сертификат на сайт от ICN.bg

Кои сайтове са най-честите жертви на кражба на лични данни

Всеки сайт, който борави с чувствителна информация, като чужди лични данни, е потенциален обект на кибер атаки и кражба на персонални данни.

 Ето кои са най-застрашените категории:

  • Онлайн магазини или сайтове за услуги, които позволяват онлайн плащания;
  • Финансови институции, банки, както и държавни институции;
  • Застрахователни компании;
  •  Компании с B2B дейност;
  •  Частни организации, които управляват конфиденциална информация;
  • Всички доставчици на имейл услуги, които искат да криптират данните за вход на своите потребители и цялата комуникация в пощата им;
  • Онлайн търсачките, които запазват всякакъв тип информация за търсените заявки от неоторизирани лица и различни видове програми.

Най-вероятно всяка една от горе изброените институции вече разполага със своя защитен SSL сертификат. Ако се разпознавате сред изброените и все още не сте подсигурили вашия сайт, е задължително да подходите по-отговорно към вашата SSL защита.

Още теми...