Как правилно да съхраним мотора си през зимата

Ако за водача на лек автомобил не е от значение какъв е сезонът навън, то за мотоциклетиста смяната на времето е определящо. И нека си говорим честно — зимата не е сред любимите климатични периоди за всеки фен на бързите скорости и приключенията на две гуми. Когато температурите паднат, мотоциклетът трябва да бъде прибран на подходящото за целта място, а за да бъде заземен — да се изберат и закупят покривала за мотори.

Как да изберете място за съхранение на мотора

Изборът на подходящо място, където ще държите мотора през зимата, е важна част от подготовката и първата стъпка, която трябва да направим. Съхранението се извършва в различни помещения: гаражи, складови или промишлени сгради. Важно е да се уверите, че превозното средство не е изложено на влага и на открито.

Атмосферни влияния, като дъжд, сняг и студ, не се отразяват добре на моторите и скутерите, които искаме да запазите в добър външен вид и техническо състояние до пролетта. Феновете на моторната езда трябва да знаят, че могат да съхраняват навън през зимата превозното си средство, но за целта ще им е нужно дебело покривало, с което да го изолират от външните влияния. Неговото основно предназначение е да пази от вятър, сняг, дъжд и UV лъчи.
Какви ще са последиците, ако не се заземи правилно

Освен подходящо място за съхранение на мотоциклета и качествено покривало, ако го държите на открито, е нужно допълнително да се погрижим за:

резервоара – ако съхранявате превозното си средство с празен резервоар, рискувате корозията да започне да расте. Добре е след като го напълните с бензин, да налеете и добавка, която ще предпази от окисляване;

акумулатора — препоръчително е да се прибере на топло, където да остане през цялата зима;

течностите — охлаждащата и спирачна течност, както и маслото е добре да бъдат подменени, за да може да заработи двигателя лесно впоследствие;

найлонът не е покривало, затова е препоръчително да го избягвате. По този начин ще предотвратите неприятни последици, като поява на плесен или корозия. Заложете на качествено покривало от дишащи материи, които имат отлични изолационни показатели;

цялостно почистване на мотоциклета — преди да поставите върху него покривало, е нужно да отстраните замърсяванията от основните части и детайлите.

Погрижете се за мотора си през зимата, избирайки изолиращо одеяло и подходящо място, където да го съхранявате през студените месеци. Така освен че ще го предпазите от повреда по системата, ще успеете да съхраните и красивия външен вид на превозното средство.

Start typing and press Enter to search