Как се прави ошав

ОШАВ

ПРОДУКТИ:

сушени плодове – ябълки, круши, сини сливи, стафиди и др.

аромати – канела, карамфил, индрише (според предпочитанията)

подсладител – захар или мед (за предпочитане – мед). Още по-ароматно става, ако се подслади с домашно приготвени: мед от зелени шишаркимед от борови връхчетамед от глухарчета или сироп от бъз.

ПРИГОТВЯНЕ

Измийте добре сушените плодове на силна струя вода. Накиснете ги за няколко часа в студена вода, за да поомекнат. Ако нямате няколко часа, то поне 30 минути отделете за това. Преценете количеството вода в което ще ги накиснете да е достатъчно, за да сварите необходимото ви количество ошав. След няколко часа ги сварете в същата вода, в която сте ги накиснали. Вари се докато плодовете омекнат. Почти накрая добавете и задължителните аромати – канела и карамфил. Те също са въпрос на предпочитания, но ориентировъчното количество е 1 ч. л. канела или една пръчица и 1 карамфил. Ароматно е да се добави и кора от лимон, но предвид информацията, че лимоните ги пръскат с какви ли не химии, това може да го пропуснете. За почитателите на свежите аромати, може да побавите и листенца индрише.

И накрая най-важната част е да добавите захар или мед. За предпочитане е мед. Количеството е въпрос на вкус. Ако добавяте мед изчакайте малко да поизстине, за да не убиете полезните съставки на меда.

Е, това е! Бързо, лесно, вкусно и ароматно!

Ако приготвяте ошава за Бъдни вечер, то тогава весели празници и щастлива и успешна Нова година!

- РЕКЛАМА -