снимка alka.bg

Колко време се киснат ядките и семената

Когато се накисват ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Ядката се „събужда“, започва процеса на покълване и тя става жива. Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутена и ядките се усвояват много по-лесно, протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и се предотвратяват различни заболявания.

Накисването на пълнозърнените храни може да ги направи по-лесно смилаеми и да помогне на вашата храносмилателна система да получи всички хранителни вещества в храната.

СЕМЕНА/ЯДКИ За изкисване За покълване
Алфаалфа / люцерна 8 часа 2-5 дни
Бадеми 8-12 часа над 12 часа
Бразилски орех не се кисне не покълва
Боб 8-12 часа 3-5 дни, за да покълне
Ечемик 6-8 часа 2 дни, за да покълне
Елда 15 минути 1-2 дни, за да покълне
Кашу 2-3 часа не покълва
Киноа 2 часа 1-2 дни, за да покълне
Кедрови ядки не се кисне не покълва
Конопено семе не се кисне не покълва
Леблебия 12 часа над 12 часа, за да покълне
Ленено семе 8 часа / не покълва не покълва
Леща 8 часа над 12 часа, за да покълне
Лешници 6-8 часа не покълва
Макадамия – не се кисне не се кисне не покълва
Нахут 12 часа над 12 часа, за да покълне
Пшеница 7 часа 2-3 дни, за да покълне
Ориз 9 часа 3-5 дни, за да покълне
Орехи 4 часа не покълва
Овес 6 часа 2-3 дни, за да покълне
Просо 8 часа 2-3 дни, за да покълне
Ръж 6 часа 2-3 дни, за да покълне
Слънчогледово семе 2 часа 2-3 дни, за да покълне
Сусам 8 часа 1-2 дни, за да покълне
Спелта 6 часа 2-3 дни, за да покълне
Тиквено семе 8 часа 1-2 дни, за да покълне
Царевица 12 часа 2-3 дни, за да покълне
Чия 30 минути не покълва
Шам фъстък не се кисне не покълва

 

След като ядките се изкиснат, трябва да се изплакнат хубаво, а водата, в която са киснали да се изхвърли. Обикновено тя потъмнява, защото в нея са се отделили вредните елементи.

Така накиснати и измити, ядките и семената могат да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа. Ако имате дехидратор може да ги изсушиш и да ги съхраниш за повече време.

Ако искате да ядеш ядки, а нямате време, накиснете ги поне 20 минути и ги измийте добре. Това ще махне част от вредните неща.

- РЕКЛАМА -