Каква е символиката и значението на Петела

ЛЮБОПИТНОКаква е символиката и значението на Петела

Според народните предания, петелът е силен, слънчев символ. Вярва се, че символизира нарастването на деня. Има легенда, че петелът, нягога е успял да изведе слънцето от дъното на морето, където се е потопило, след като животните се отказали да го оженят. Оттогава на петлето се пада отговорната задача, всеки ден да посреща слънцето, още от първото му появяване и да уведомява всички за това.

Вярва се, че петелът има магическа лечебна сила и е символ на новото начало. Носи късмет и здраве. Той е връзката със слънцето и поради това привлича положителната енергия в дома. Петелът присъства и в много ритуали на значими празници.

Той е един от задължителните обредни символи на Игнажден.

Подходящ подарък е за нов дом.

В книгата „Български светци и празници“ на д.ф.н. Лилия Старева е описана следната символика и значение на петела:

Чрез образа на петела човекът завладява, очовечава, присвоява си определена територия, припознава я за свой дом. Къща без петел не бива вярвало се е, эче ще запустее, ще бъде нападната от лоши духове. Затова и когато се проклина лошо, се казва: „Петел да ти не пее в къщата“. Когато в някой дом или селище се е случило нещастие – болести, мор – казват: „няма куче да пролае, няма петел да пропее.“ Мястото, където не ходи петелът са горите тилилейски, в които бродят болести и лоши духове. Горите тилилейски са символ на чуждо и далечно място, а петелът се свързва с близкото място (дома). В оп озицията сяавое-чуждо се противопоставя на неусвоеното пространство, на входа към другия свят, който асоциира хаоса.

Петелът е недосегаем за зли духове. Събуждането му сутрин рано е знак за злите духове да бягат, означава, че вече може да се излиза от вкъщи, да се тръгва на път.
В опозицията, доброто-лошото петелътстои от добрата страна. От него се страхуват дори орисниците, които идват в полунощ при новороденото и пишат съдбата му до втори петли.

Петелът е символ на слънцето. Той възвестява настъпващия ден, затова може да предсказва какъв ще бъде този ден. По определени негови сигнали се гадае как ще премине денят, кой ще посети дома, какво ще бъде времето.

Петльовите пера служат за украшение, пазят отуроки, лоши срещи, магии и зли духове.

Петелът не е само приятел на слънцето. Съществува предание, че именно негова е заслугата то да започне отново да грее, след като един ден се разсърдило на животните, че не искат да го оженят, и се хвърлило в морето да се удави.

Петел в известна степен се препокрива донякъде с понятието „стопанин“. В лика на домашната птица е въплатен умният спопанин, който знае какво да прави с къщата си и нейните обитатели.

Снимката е с авторски права. Дърворезба / гр. Трявна

Още за ПЕТЕЛА

В митологията шареният петел се свързва със Слънцето и неговите сили и енергии.
Птелът е „глашатай“ на небесния господар и оповестява настъпването изгрева и на всеки нов ден.

Той е олицетворение на възкръсването и (пре)раждането в живота. В повечето култури и религии той намира редица асоциации с боговете, символи на слънцето и небесния огън, а именно Марс, Меркурии, Аполон и др.

Безспорен символ на сексуалността и мъжествеността, на агресивността и войнствеността, но същевременно на смелостта и независимостта!

Източните учения са особено благосклонни към способностите на нахакания петел и му приписват редица благородни качества: смелост, доброта, доверие.

Короната, с която боговете са го увенчали, говори за неговата божественост.
Човекът, чиито „тотем“ е петелът, не се доверява на никого, освен на себе си, предпочита сам да свърши конкретна задача, вместо да разчита на друг и често бива разпознаван по своята ексцентричност.
Древногръцка легенда разказва, че петел стоял до Лето, докато тя раждала своите близнаци Артемида и Аполон, деца на Зевс. Вероятно това е причината по-късно самият Питагор да възкликне „Хранете всеки петел, но не ги принасяйте жертва! Те са олицетворение на Слънцето (Артемида и Аполон) и на Луната (Богинята Лето).“
Цветовете на петела също имат силна тълкувателна значимост – цветните, светли и червени били възприемани като асоциация на огъня и слънцето, докато тъмните до черни – като символ на водата, но и на подземното царство.

Юдеите пък вярвали, че само с един размах на крилете си, тази птица има способността да обезсилва демони и черни магии.

Петелът се среща и в християнското учение, а от различни легенди научаваме, че петли са огласявали както раждането на Исус, така и неговата физическа смърт на кръста. Именно затова птицата е възприета като силен християнски елемент и неслучайно нейни стилизирани изображения са монтирани по покривите на катедрални храмове.

Петелът е необикновено същество, свързано с много митове. Според китайската митология Петелът олицетворява пет добродетели: учтивост заради гребена; военна смелост, защото има оръжия; кураж, защото е безстрашен боец; благоволение, защото споделя зърното си; и надеждност, защото кукурига всяка сутрин с непроменена регулярност.

Петелът според Фън Шуй

Петелът като символ може да играе няколко роли. Да бъде отговорен за слава и популярност, или да е част от защитата на брачната връзка.

Петелът в Фън Шуй е много благодатен. Символ е на късмет и много пари. Позлатена статуетка на петел може да донесе богатство. Обикновено такава статуетка е предназначена за подарък на хора, чиито желания са свързани с големи суми пари.

Ако човек иска да стане известен в обществото, да достигне висота в кариерата или бизнеса, трябва да активирате Фън Шуй в зоната на славата и успеха.
Според Фън Шуй, славата и постиженията са разположени в южната част на стаята, затова е необходимо точно в тази част да поставите вашата статуетка.

В Фън Шуй Петелът символизира красота, популярност и слава. Разположена в областта на Фън Шуй за слава, тази птица ще помогне на собственика да стане известен и популярен.

Също така, статуетката на петел може да се използва да предотврати намесата на трета страна. Например, любовница или любовник. В този случай, петелът на Фън Шуй има добър ефект и трябва да се постави в северо-западната или западната страна на къщата.

Ако сте пропуснали:

Още теми...