Камарата на строителите в България организира мирна демонстрация в подкрепа на строителния бранш

„Камарата на строителите в България ще проведе на 12 декември, сряда, от 07:00 часа до 12:00 часа мирна демонстрация със строителна техника, в която ще вземат участие около 1000 машини. В същия ден ще внесем и подписка в подкрепа на строителния бранш в Народното събрание“. Това заяви председателят на Управителния съвет (УС) на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев по време на нарочна пресконференция в сградата на браншовата организация. На нея присъстваха Владимир Житенски, зам.-председател на УС на КСБ, инж. Николай Николов, зам.-председател на УС на КСБ и председател на Областното представителство на КСБ – Бургас, инж. Симеон Пешов, почетен председател на Камарата, инж. Любомир Качамаков, член на УС, председател на ОП на КСБ – София, и вицепрезидент на FIEC, членовете на УС инж. Благой Козарев, Любомир Пейновски, Руен Панчев, инж. Николай Чомаковски, г-н Стефан Стоев и инж. Николай Иванов, инж. Мирослав Мазнев, изп. директор на КСБ, проф. Румен Миланов, преподавател в катедра „Пътища“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия, Стефан Тотев, председател на секция „Високо строителство“ в КСБ, както и представители на строителни фирми, членове на Камарата.

„Към днешната дата сме събрали около 53 хил. подписа, като писмо относно подписката и нашите искания ще внесем и в  Президентството, и в Министерския съвет“,  заяви инж. Терзиев. Той допълни, че тези действия са продължение на кампанията „Аз съм строител“, която стартира по повод Деня на строителя на 26 октомври. Председателят на УС на КСБ припомни, че на 16 октомври Камарата излезе с Декларация, изпратена до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева и парламентарно представените политически сили. „В нея ние изразихме нашето безпокойство от атаките срещу бранша и обвиненията за „високи цени и безобразно качество на изпълнението“, за корупционни практики и отклоняване на средства“, подчерта инж. Терзиев и допълни, че се отправят неверни обвинения в публичното пространство от политически сили, без те да са подкрепени с доказателства, което се отразява тежко на авторитета на бранша. Също така той информира медиите, че КСБ е представила и справка за цените на строителството в България и тези в цяла Европа.

„В нашата Декларация ние категорично заявихме, че не желаем да бъдем използвани за политически цели и предизборна агитация. Поискахме и проведохме срещи с парламентарно представените партии и с председателя на НС, на които поставихме нашите проблеми и предложения за подобряване на законодателството, касаещи строително-инвестиционния процес, и получихме обещания за подкрепа“, заяви още председателят на УС на КСБ  и добави, че за съжаление атаките срещу бранша не спират, а напротив – продължават агресивно, като натрапват в публичното пространство невярна и подвеждаща информация, уронваща престижа на българските компании и достойнството на българските строители. „Ситуацията, в която строителният бранш е поставен, е безпрецедентна“, каза той.

„Подобно унищожително отношение към нашата достойна професия досега никой не си е позволявал. Притеснени сме, че това едва ли е случайно. Много е вероятно целта на тези атаки да е да бъдат дискредитирани или дори ликвидирани  българските компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейските програми и по този начин да бъде предоставен на чужди компании българският строителен сектор“, подчерта инж. Терзиев и допълни, че Камарата е обезпокоена от безотговорно говорене, защото то може до доведе до  спиране на  еврофондовете за България, а те осигуряват над 80% от заетостта в сектор „Строителство“.

Инж. Илиян Терзиев каза, че ръководството на Камарата на строителите в България се притеснява какво ще стане с хилядите строители и семействата им, ако останат без работа. „Ще отидат там, където половината вече са. Ние сме длъжни да се защитим, да защитим нашите компании, работници и служители, нашите семейства. Затова стартирахме кампанията „Аз съм строител“, част от която е и подписката в подкрепа на българските строители, като само за броени дни събраните подписи са десетки  хиляди“, сподели още той. В подписката КСБ настоява за спиране използването на бранша за политически цели, преустановяване необоснованите и неподкрепени с доказателства публични твърдения за корупция и злоупотреби в строителството. „Искаме да има и защита на правата, и осигуряване спокойствие и сигурност на българския бранш и българските строители“, допълни инж. Терзиев.

„Ние искаме и плановост, и предвидимост на развитието на сектора, особено в дългосрочен план, стриктно спазване на законите както от нас, така и от политиците. Искаме подобряване на законодателството, касаещо бранша – Закона за устройство на територията и Закона за  обществените поръчки, както и въвеждане на отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес. Трябва да има и политика за подготовка и квалификация на кадрите“, каза председателят на УС на КСБ, като подчерта, че за него това е огромен въпрос.

„Искаме продължаване на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която доказа своя положителен ефект не само за бранша, но и за икономиката на страната. Над 1000 са фирмите изпълнили обекти по програмата, над 70 хил. души са били заети благодарение на нея“, сподели инж. Терзиев по време на пресконференцията.

В заключение той сподели, че КСБ счита, че трябва да се въведе  възможност за търсене на отговорност на субектите, които създават и разпространяват невярна информация. „Подписката и утрешното събитие са стъпки, с които казваме на политиците: „Чуйте ни и ни вижте! Вие вършете Вашата работа и ни осигурете спокойствието да вършим нашата“. Ако пак не бъдем чути –  ще преминем към протестни действия за защита на  правата ни – работа, законност и сигурност. Нека да бъдем малко по-добри и толерантни един към друг“, добави той.

Пресконференцията започна с представяне на специално изработен от Камарата на строителите в България и в. „Строител“ документален филм „Хитрино – строим ново начало“.

Start typing and press Enter to search