Опасното вещество акриламид в завишени норми в бебешки храни

6,3% от бисквитите за кърмачета съдържат опасния акриламид над допустимата граница

При притопляне на бебешки пюрета в микровълнова фурна може да се образува вредното вещество

Децата са изложени на акриламид, когато консумират индустриално произведени храни като хляб, чипс, пържени картофи, бисквити, различни сладкиши, крекери. За съжаление, се оказва, че дори и при готвене у дома също може да се образува вредното вещество – когато се пържат картофи, тиквички, мекици или дори когато се препичат филийки хляб. Специалистите обясняват, че е възможно образуване на акриламид дори в продукти за най-малките, например при топлене на бебешки пюрета в микровълнова фурна или на прекалено висока температура.

Всъщност акриламидът представлява химическо съединение, което се използва за получаването на полимера полиакриламид, служещ за производство на пластмасови опаковки. Този полимер се използва и като утаител в пречистването на питейна вода, в синтеза на багрила, при производство на бои и лакове, в козметиката, в хартиената промишленост, както и в състава на различни почистващи препарати. Счита се за токсично съединение и не би трябвало да се съдържа в храни.

Регистрирането на акриламид в храни става случайно при шведско изследване през 2002 г. Учените от Стокхолмския университет установяват високи дози акриламид в храни, преминали топлинна обработка. Заключението им е, че при продукти с нишесте, приготвени на висока температура, съдържанието на акриламид се увеличава над сто пъти. Американската администрация за контрол на храните и лекарствата също поръчва проверки на различни хранителни продукти и резултатите потвърждават тези на шведските учени – токсичното химично съединение е открито в множество продукти на пазара – най-вече в пържени картофи, чипсове, препечен хляб, бисквити, крекери, дори зърнени закуски.

В световен мащаб започват проверки за наличие на акриламид в различни храни. Дори Световната здравна организация пуска специален доклад за токсичното вещество, в който се подчертава, че то се образува след третиране на някои продукти с температура над 120 градуса по Целзий от взаимодействието между аминокиселината аспарагин и захари. Публикуван е и списък с храните с най-високо съдържание на акриламид, сред които чипс, печени или пържени картофи, кафе, зърнени закуски, бисквити, сладки, сухари, пилешко месо и хляб.

Мащабно изследване от потребителски организации в Европейския съюз е доказало, че е необходима по-добра защита срещу съдържащото се в храните отровно съединение акриламид. Десет потребителски организации са изследвали проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид, вещество за което се предполага че е силен канцероген. Става въпрос основно за чипсове, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски, кафе и други.

Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма. Тези сведения са обезпокоителни, защото децата под тригодишна възраст най-често консумират такива продукти и те могат да съдържат повече акриламид, отколкото бисквитите, предназначени за бебета, например.

Цели 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове – 7,7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца – 6,3%.

Европейската асоциация на потребителите (БЕУК) призовава Европейската комисия да изготви референтни нива за зеленчуковите чипсове. Макар че чипсът от моркови, цвекло или пащърнак да се възприема за по-здравословен, тестовете разкриват, че съдържа почти два пъти повече акриламид от картофения чипс.

Какво представлява акриламидът

Тове е химикал, който естествено се формира при пърженето или печенето при температура над 120°C на богати на скорбяла храни като картофи или зърнени култури. Той се образува при реакцията между свободни захари, като фруктозата например и аминокиселината аспаргин.

Изследванията показват, че акриламидът причинява ракови образувания при животните. Учените считат, че този химикал има потенциално канцерогенно влияние и при хора на всякаква възрасти. Той се причислява към група 2А (потенциален карциноген) от ООН. Освен това акриламидът индуцира болести на нервната система. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) постановява, че акриламидът в храните е проблем на общественото здраве.

Потребителите са изложени на акриламид, когато консумират индустриално произведени храни като хляб, чипс, пържени картофи, бисквити, кафе, различни сладкиши, крекери, но също и когато приготвят храна вкъщи. Например при пърженето картофи на температура над 175 ° C или когато препичат филийката си хляб.

Акриламидът се регулира в ЕС от април 2018 г. Производителите на храни, веригите за бързо хранене и ресторантите трябва да гарантират, че нивата на акриламид в техните продукти остават под показателите определени от закона.

Start typing and press Enter to search