Този път доста се затрудних с наименованието на рецептата. Разбира се в италианската кухня тя има такова – gatto di patate, което на свой ред идва от френското “gateau” (торта), но ми се струва, че ние българите свързваме тортата само и единствено с нещо сладко, така че ми се стори неуместно да я нарека картофена торта.
Това е стара неаполитанска рецепта, любима на малки и големи. Ястието има интересна история, не е измислено тук в Наполи, но местните толкова го харесали и набързо го присвоили от французите. В края на 18 век неаполитанския крал Ferdinando di Borbone се оженил за Maria Carolina. Младата кралица, пристигайки от френския кралски двор, довела със себе си и своите готвачи. Точно те, донасят от Франция тази рецепта,а местното население бързо усвоява техниката и приобщава ястието към своята кулинарна традиция. Разбира се, френските сирена и колбаси са заменени с неаполитански, а ние на свой ред, също можем да си позволим да употребим българския еквивалент на продуктите.. Buon appetito!

- РЕКЛАМА -