Кипър се обърна към Съвета за сигурност заради отварянето на Фамагуста

Кипър се обърна днес към Съвета за сигурност на ООН заради новите решения на Турция за града-призрак Вароша в окупираната Фамагуста. Никозия очаква той да отправи ясно послание към Анкара за спазване на резолюциите на международната организация.

Съветът за сигурност, който заседава тази вечер, ще обсъди новото развитие в оградения град Вароша и съобщенията на турския президент за промяна в статута му след отправената днес официална жалба от Република Кипър, съобщи кипърският външен министър Никос Христодулидис.

Ходът на Никозия на най-високото дипломатическо ниво е заради обявеното във вторник от турския президент Реджеп Ердоган частично отваряне на изоставеното преди 47 години кипърско-гръцко предградие в окупираната Фамагуста. Част от жилищната зона ще бъде демилитаризирана и предадена под кипърско-турска администрация за заселване.

Новите турски решения са „неприемливи и незаконни”, „явно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН” и целят да финализират разделението на острова, бе заявено в официалното съобщение след заседанието на Националния съвет на Кипър днес.

Никозия отчита с удовлетворение „ясната обществена реакция на международната общност” на действията на Ердоган в направените изявления от петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност, както и редица европейски държави.

Лично американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Турция и кипърските турци да отменят обявеното решение и заяви, че Вашингтон ще настоява за силен отговор.

Кипър очаква Съветът за сигурност да отправи ясно послание, което „да не оставя място за погрешно тълкуване в Анкара”.

Start typing and press Enter to search