Кипър търси международна подкрепа срещу решението на Турция за Вароша

Международната общност отхвърля със силен отговор обявеното от турския президент Реджеп Ердоган решение за започване на втора фаза на отваряне на града призрак Вароша в окупираната Фамагуста. Днес Съветът за сигурност на ООН обсъжда въпроса за Кипър.

С дипломатически маратон Никозия реагира и търси международна подкрепа срещу новото турско решение за промяна на статуквото на Вароша, както е определено в резолюциите на ООН.

Пилотно откриване на част от мъртвия от 47 години град чрез изваждането му от сегашната турска военна зона и предаването му под гражданско управление на кипърско-турската администрация обявиха във вторник турският президент Реджеп Ердоган и лидерът на кипърските турци Ерсин Татар. Промяната обхваща 3.5% от територията на Вароша и дава възможност на желаещите кипърско-гръцки собственици на имоти в нея да се върнат.

Според Ердоган така се отваря „нова ера” за Вароша и животът в нея започва отново.

Незаконните искания на Турция никога няма да бъдат приети, заяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис във вторник вечерта. Той изрази увереност, че „никой жител на Вароша не би искал да е съучастник в плановете и целите на Турция”.

В интензивни контакти правителството на Кипър информира за новата ситуация върховния представител на ЕС за външната политика и посланиците на държавите-членки, както и членовете на Съвета за сигурност.

Решения за по-нататъшните политически, дипломатически и правни действия на Никозия ще бъдат взети днес от Националния съвет, в който участват лидерите на всички парламентарно представени партии, свикан на извънредно заседание от президента Никос Анастасиадис. Като първа стъпка се очаква Кипър незабавно да обжалва пред Съвета за сигурност на ООН, с искане за резолюция или изявление за осъждане на турските ходове.

Вароша и новото решение на Турция ще бъде в дневния ред на закритата консултация на Съвета за сигурност днес, на която се обсъжда въпросът за Кипър във връзка с подновяването на мандата на мироопазващите сили на ООН на острова, изтичащ на 31 юли.

Дълбока загриженост от „неприемливите едностранни решения” за промяна на статута на затворения град изрази във вторник върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. Той подчерта необходимостта да се избягват нови провокации, които могат да увеличат напрежението на острова и заяви, че „ЕС продължава да държи турското правителство отговорно за ситуацията във Вароша”.

Гърция осъди съобщението на турския президент за Вароша и „незаконното поведение на Турция”. Никозия и Атина са в пълна координация за предприемането на общи дипломатически стъпки, които ще бъдат обсъдени от пристигащи яднес в кипърската столица гръцки външен министър Никос Дендиас.

Държавният департамент на САЩ и британското външно министерство също подкрепиха Кипър, като призоваха за спазване на резолюциите на ООН за Вароша.

Start typing and press Enter to search