Коментари за: Държавата платила обезщетения за 19 млн. по дела в Страсбург

АСПЕКТКоментари за: Държавата платила обезщетения за 19 млн. по дела в Страсбург

Нито стотинка не е върната на данъкоплатците от виновните държавни служители

19 милиона лева са изплатените обезщетения от държавата по дела, заведени от 2005 г. досега в Европейския съд по правата на човека (ЕСЧП) в Страсбург.

Паричните суми се изплащат на жалбоподателите от данъците на българите, но нито стотинка от тях не е върната в хазната по Закона за държавния служител и по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, пише “Труд”.

По тези нормативни актове държавата може да търси персонална отговорност от виновните за осъдителните присъди. Това стана ясно в парламента, където бе приет докладът на Министерство на правосъдието за изпълнението на решенията на ЕСЧП срещу България през 2017 г.

Според отчета срещу държавата са заведени 623 дела и така сме на 15-о място в Европейския съюз. Постановени са 65 съдебни решения, от които по 31 дела страната ни е била осъдена. През 2018 г. решенията срещу България са 55, от които 27 са осъдителни.

КОМЕНТАРИ:

Запознат съм в детайли с естеството на проблема и ви гарантирам, че няма институция в България, която да не е нарушила права на граждани, заради което да сме били осъдени в последствие. Много често става въпрос за граждански дела, които се точат с години или има нарушена право на собственост и т.н. Там няма прокуратура замесена, но пак сме осъдени. Последните 5 години повечето гафове на полиция и прокуратура изобщо не стигат до Страсбург. Обезщетенията се получават чрез закон наречен ЗОДОВ като всяка година прокуратурата бива осъдена от български съд за няколко милиона обезщетения. Тези пари са отделно от споменатите 19млн. и са поне още толкова за този период. По закон трябва да се търси вина чрез регресен иск към отговорния държавен служител, но много често отговорността е размита между няколко човека или институции, изтекли са давностни срокове и т.н. Истината е да се спазват правилата и българският съд да не позволява нарушение на правата на гражданите. Много малко хора не знаят, че за да се обърнеш към съда в Страсбург вече трябва да си изчерпал всички вътрешноправни способи за справедливост, тоест да си преминал през всички нива на българското правосъдие и пак да си останал ощетен. Бърза, справедлива и ефективна съдебна система ще реши почти всички наболели проблеми пред България, защото в крайна сметка опира до това хора нарочно или без да искат да не си вършат работата поради, корупция, неграмотност и липса на страх от наказания.

***

И още тук

Ако сте пропуснали:

Още теми...