Любен Дилов син: Национални или социални явления  са корона-вирусът, Бай Ганьо и Бойко Борисов?

Безсмъртният анекдот и смъртта

Национални или социални явления  са корона-вирусът, Бай Ганьо и Бойко Борисов?

Dilov.info/Любен Дилов син

(откъс)

 

… И понеже, макар и водолаз, съм си книжен плъх, при всяка заплаха търся подходяща книга. Ето:  „И тъй, казвам ви, че от времето на благодатното въплъщение на сина господен бяха изминали 1348 лета, когато в славния град Флоренция, най-великолепният от всички италиански градове, избухна смъртоносна чума, може би под влиянието на небесните светила, а може би и да беше изпратена върху нас, смъртните, от справедливия Божи гняв, за да ни накаже за греховете и да ни накара да се пооправим“. Така започва великолепният „Декамерон“ (Десетоднев) на Джовани Бокачо, който събира седем благочестиви флорентински дами и трима млади, ренесансови господа, във вила край града, в опит с веселие и песни да преживеят чумата. За да не скучаят, десет вечери по ред, те си разказват истории. Разкази пъстри, весели, скандални понякога, най-често любовни, но – забележете удивителната подробност – в нито един от тях няма и грам упрек за невъзможността на правителството, или градската управа на Флоренция да се справи с чумата. Разликата с нашенския вирус е голяма. Разтушителните, или поучителните истории отстъпват на вопли и проклятия по адрес на властта, а в социалните мрежи се появи невероятното количество епидемиолози-любители, напълно компетентни да преценят, че правителството, лекарите, кметството и медиите са… некомпетентни.

От това на всички се очаква да им стане по-леко.

Броят на специалистите по пандемия сред фейсбук-приятелите ми внезапно надхвърли с порядък броя на специалистите по различните управленски дефицити. Единственото, което още не са се сетили да предложат е Гешев веднага да арестува всички приносители на вируса, а прокуратурата да открие и обвини т.нар. „нулев пациент“. Помислете сериозно – посетителите на молове, фитнеси, стадиони, кина и театри в условията на грипна епидемия не изпълват ли смисъла на определението „организирана престъпна група“?!

А ето и един съвсем истински анекдот – вие преценете национален ли е, или социален  – който ми разказа преди дни Гого Лозанов. Бил нещо настинал, преди време, имал съмнение за грип, а му се наложило да се вози в метрото. Като изключително съвестен гражданин, доцент Лозанов влязал в аптеката и обяснил: „Налага ми се да ползвам метрото, може ли да ми продадете една маска?“. Аптекарката му подала една за 60 стотинки – тогава още имало маски – изгледала го скептично и казала: Ето ви, но да знаете, че пак ще ви разпознаят…

(Цялата статия търсете във вестник Стандарт от 13 март 2020 или на Дилов инфо)

Start typing and press Enter to search