40 милиона американци под карантина, запасяват се за 3 месеца напред

Губернаторът на американския щат Калифорния Гавин Нюсъм нареди на всички граждани да си останат по домовете, за да се противодейства на разпространението на коронавируса, предадоха световните агенции.

Новата мярка влезе в сила от снощи. Тя позволява магазини за хранителни стоки и бензиностанции да продължат на работят.

Карантината се отнася за около 39,5 милиона души в най-големия щат на САЩ.

По-рано кметът на втория по големина американски град Лос Анджелис нареди на гражданите да не напускат домовете си. Кметът Ерик Гарсети каза, че затварянето на молове, спортни обекти и други места, на които се събират много хора, ще остане в сила поне до края на месеца.

Калифорния е сред най-тежко засегнатите от коронавируса щати, там има над 1000 потвърдени случаи и поне 18 починали.

Българи, живеещи в Ню Йорк, пък съобщиха, че магазините са празни, тъй като много хора пазарували накуп за 3 месеца напред.

В другия мегаполис в щата – Сан Франциско, 7 млн. души са под карантина. Позволено им е да напускат домовете си само при неотложна нужда. В същото време там магазините, които продават марихуана остават отворени, тъй като минават за осигуряващи „основни услуги“.

САЩ вече са на шесто място по брой починали от коронавируса след Италия, Китай, Иран, Испания и Германия, а на седмо и осмо са Франция и Южна Корея.

изгочник korektno.bg

Start typing and press Enter to search