Лавров критикува изтеглянето на САЩ от Афганистан

Афганистанската армия си върна контрола върху правителствени сгради в северната част на страната, които вчера бяха атакувани от талибани. Това е първата пряка атака, откакто Съединените щати започнаха да изтегля военните си.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира изтеглянето на американските войски от Афганистан.

„Съединените щати не просто извеждат войските си от Афганистан. Те се изтеглят, като де факто признават провала на 20-годишната си мисия. Терористичната опасност не намаля, напротив, увеличи се многократно след 2001 година, в пъти нарасна и опасността, свързана с наркотрафика“, каза той.

Групировката „Ислямска държава“ отново е в настъпление в Афганистан, коментира руският външен министър Сергей Лавров.

„В условията на безотговорно поведение на някои официални лица в Кабул, на прибързано изтегляне на войските на НАТО от Афганистан, без да бъдат изпълнени каквито и да било задачи, в тези условия „Ислямска държава“ активно настъпва преди всичко в Северен Афганистан на самата граница със страни, които са наши съюзници“, каза руският първи дипломат

С Таджикистан сме съюзници в Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ), подчерта Лавров. Имаме бази там, напомни руският първи дипломат, като подчерта, че Русия ще изпълни задълженията си в рамките на обединението.

Лавров допълни, че президентът Путин е говорил по телефона през последните дни с лидерите на Таджикистан и Узбекистан.

„Ако има нападение срещу Таджикистан, това ще бъде разгледано незабавно в Организацията на договора за колективна сигурност. Нейни представители вече посетиха таджикско-афганистанската граница и въпросът беше обсъден от постоянния съвет на организацията“, каза той.

Лавров коментира и въпроса за евентуално изпращане на руски войски в Афганистан.

„Тук някой питаше, някъде четох или чух по телевизията – дали ще изпратим войски в Афганистан. Мисля, че отговорът е очевиден“.

Start typing and press Enter to search