ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР

Възможно е един ден да преборим болестта на Алцхаймер (БА) с помощта на имунната система. Едно неотдавнашно изследване, публикувано в сп. Journal of Experimental Medicine, ни приближава една крачка по-близо до това.

Точните механизми, които стоят зад болестта на Алцхаймер, не са напълно разгадани, но натрупването на токсичния бета-амилоид има основна роля. С увеличаването на нивата на амилоидните плаки, нервните клетки започват да умират. С течение на годините става все по-ясно, че имунната система играе неделима роля в развитието на това разрушително заболяване. Имунни клетки с централна роля в патогенезата са вид макрофаги, които формират първата линия на защита за мозъка – микроглия. Дисфункцията на тези клетки може поне отчасти да бъде отговорна за натрупването на амилоидни плаки.

Последните изследвания на БА и имунния отговор идват от учени от Университета във Флорида, които са особено заинтересовани от семейство белтъци, наречени toll-like рецептори (TLR). Тoll-like рецепторите се намират на повърхността на имунните клетки; те откриват молекули с произход от дегенерирали клетки и предизвикват имунен отговор срещу тях. Изследователите установяват, че в мозъците на хората с БА има значително повече TLR. Това се дължи предимно на увеличен брой микроглиални клетки. Според учените, ако се отделят някои от TLR от повърхността на микроглията, те могат да действат като “рецептори примамки” и да доведат до намаляване на натрупването на амилоидни плаки. Агрегацията на токсичните протеини ще бъде избегната, тъй като свободните TLR ще свържат бета-амилоида, преди той да се свърже и отложи. Така учените предотвратили образуването на амилоидна плака у миши модели с БА. Този подход представлява “изместване на парадигмата” в изследването на БА и имунната система; вместо да се въвеждат специфични антитела към амилоидни плаките, те използват протеин, който е естествено наличен в организма. В бъдеще това може да доведе до безопасен начин за лечение на болестта на Алцхаймер.

medinfo.bg

Start typing and press Enter to search