Но това само на по-тъпите нации

dilov.info/Любен Дилов син

Това се казва инфлуесър, прелюбезни – грипът! Останалите сме аматьори! Само Путин и Ким Чен Ун  – ако се разпространят през социалните мрежи – могат да постват по-убийствено от него.  Сега сериозно (изчисленията са на база вероятностите при положение, че живеете не в Милано, а в Ухан): Ако сте на възраст  50-60 години, имате 1,3% шанс да умрете, ако сте заразени с вируса. За тези под 40 години шансът е 0,2%. следователно, 99,8% от хората  до  40 години – ако се заразят – ще оздравеят. Шансът пък да се заразите е 0.7%. Пак повтарям – в Ухан, не в Милано и не в Стара Загора! Общият шанс да се заразите и да умрете, ненавършил 50 години е 0.0014%. Вероятността да се задавите с пуканки, или да спечелите от Националната лотария, въпреки, че вече не работи, е доста по-голяма!

Тогава, защо е тази паника, прелюбезни? Първият извод, който се набива на очи – непознаване на математиката или дълбока обща криза на образованието. Вторият извод – повечето грипове (свински, птичи и т.н.) се разпространяват основно не по въздушно-капков, а по медиен път. По същият начин се разпространява и Румен Гечев, което е голяма загадка. Защото, ако имахме някаква журналистика изобщо, всяка негова медийна поява трябваше да започва и завършва с изречението “А, вие, като икономически министър на Жан Виденов…“

Моето общо впечатление е, че следвайки мисълта на Станислав Лец „всеки век си има своето средновековие”, ние уверено навлизаме  в новото средновековие. Близо 99% от населението живее в свят от магии и чудеса, без да знае как работят заобикалящите го неща – хладилника, автомобила, правителството. Съвсем естествено е да възприема един грип като средновековна чума! За насочено движение на електрони вероятно са чували около 0.6% от населението на земята, а за разделение на властите – със сигурност по-малко. Българското население не прави изключение –  следва медийни принцове и принцеси в инстаграм, вярва на Алена и Теодора Берускониева, и се лекува със съветите на БеГе Мама. Да вземем пренията около приемането на еврото: наистина ли искаме референдум по темата за рисковете от еврозоната сред население, което над 60% е функционално неграмотно? Ами, да вземем да направим един референдум за отмяна на Закона на Нютон за гравитацията. Винаги ме е дразнил този закон и го намирам за много несправедлив. И първият закон на Нютон също е много дразнещ. Твърдението, че всяко тяло запазвало състоянието си на покой, или на равномерно и праволинейно движение дотогава, докато външна сила не го изведе от това състояние.

(следва продължение в dilov.info и вестник Стандарт)

- РЕКЛАМА - евтин куриер